nasiakoutouka

Η έλλειψη φαρμάκων «είναι ένα θέμα που μαστίζει συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα υπάρξουν πρωτοβουλίες», είπε ο κ. Πλεύρης

Στο θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας πως εντοπίζεται σε δύο επίπεδα: Στο διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα που γίνονται παράλληλες εξαγωγές και σε αυτό που οφείλεται σε παγκόσμια έλλειψη εξαιτίας φοβερής έξαρσης των ιώσεων μετά την πανδημία και τη χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως «γενόσημα και εισαγωγές εξασφαλίζουν επάρκεια φαρμάκων»,  ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυξήσεων στις τιμές των φαρμάκων, λέγοντας ότι οι οποίες αυξήσεις θα γίνουν «μόνο εκεί που υπήρχαν πάντα, όταν αποδεικνύεται -σε πάρα πολύ φθηνά φάρμακα, του ενός και  των δύο ευρώ- ότι κοστολογικά δεν βγαίνουν λόγω της αύξησης της ενέργειας».

Σε δύο επίπεδα οι ελλείψεις φαρμάκων

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στην ΕΡΤ,  ο κ. Πλεύρης, ανέφερε πως το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων είναι σε δυο επίπεδα.

«Υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα που γίνονται παράλληλες εξαγωγές…. Εκεί πέρα διαχρονικά η πολιτεία παίρνει μέτρα και το τελευταίο διάστημα τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι εξαντλητικά, καθώς μοναδική ποινή σε όσα εξάγονται και δεν είναι ελλειπτικά φάρμακα είναι το κλείσιμο των φαρμακαποθηκών, είπε ο κ. Πλεύρης και συνέχισε:

«Το δεύτερο σκέλος σχετίζεται με φάρμακα τα οποία είναι αυτή τη στιγμή της εποχής τα φάρμακα, δηλαδή παρακεταμόλη, τα αντιπυρετικά, τα αναπνευστικά φάρμακα, τα φάρμακα των αντιβιοτικών, τα οποία οφείλονται σε μια παγκόσμια έλλειψη που οφείλεται στο ότι υπάρχει φοβερή έξαρση των ιώσεων μετά την πανδημία σε όλη την Ευρώπη και γενικότερα σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, υπάρχει χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους και επειδή παραγωγή κατά βάση είχε μεταφερθεί στην Ασία, κρατούσαν οι χώρες της Ασίας τις μεγάλες παραγωγές για να καλύψουν τους δικούς τους πληθυσμούς.

Η Ελλάδα αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί έχουμε την τύχη να έχουμε ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία, οπότε στα νοσοκομεία μας και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν μπείτε στην DW θα δείτε ότι στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σε νοσοκομεία».

Αφού τόνισε, δε, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ενδώσουμε σε εκβιασμούς εταιρειών» υπενθύμισε ότι «τον Δεκέμβριο κάναμε μείωση 7% στις τιμές των φαρμάκων και μετά θα έρθουν με αίτηση στα πολύ φτηνά φάρμακα οι εταιρίες να ζητήσουν αυξήσεις και το μεγαλύτερο βάρος θα το σηκώσει ο ΕΟΠΥΥ».

«Αν η ελληνική εταιρεία αποσύρει το γενόσημο τότε ο καταναλωτής θα πηγαίνει στο πολλαπλάσια ακριβότερο πρωτότυπο φάρμακο» πρόσθεσε ο Θάνος Πλεύρης. 

Τα γενόσημα και οι εισαγωγές

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε, ότι όπου υπάρχουν υποκατάστατα- θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά μέσω ΙΦΕΤ θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες.

«Έχουμε πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία. Το πρόβλημα λοιπόν στα ιδιωτικά φαρμακεία πάμε να το αντιμετωπίσουμε ως εξής: όπου έχουμε υποκατάστατο, γιατί υπάρχουν τα υποκατάστατα, μπορεί κάποιος να μη βρίσκει να πούμε ένα κλασικό εύκολο φάρμακο που το έχουμε στο μυαλό μας το ντεπόν, αλλά υπάρχει παρακεταμόλη άλλων σκευασμάτων, οπότε θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση γιατί εκεί πέρα η έλλειψη αφορά το φάρμακο δεν αφορά το αντιπυρετικό γενικώς και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά μέσω ΙΦΕΤ θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες».

Μιλώντας για τις ελλείψεις σε αναπνευστικά φάρμακα τόνισε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ertnews, ότι «εκεί θα κάνουμε τις μεγαλύτερες μας εισαγωγές.  Στα αντιπυρετικά θα λέμε τα υποκατάστατα. Ο ΕΟΦ άμεσα θα ενημερώνει τους πολίτες εάν δεν βρίσκει κάποιο φάρμακο, ποια είναι τα άλλα που μπορεί να προμηθευτεί. Την ίδια ενημέρωση την έχουν και οι φαρμακοποιοί. Οι γιατροί, οι ίδιοι που συνταγογραφούν φάρμακα, θα ενημερώνονται για τα ελλειπτικά προκειμένου να ξέρουν να συνταγογραφήσουν αντίστοιχο θεραπευτικής αξίας και να μην ταλαιπωρείται κόσμος».

«Τον πολίτη που ταλαιπωρείται, προσπαθούμε να τον βοηθήσουμε σε δύο επίπεδα. Πρώτα από όλα να ξέρει ποιο είναι το υποκατάστατο που δεν είναι σε έλλειψη κι εκεί που υπάρχει υποκατάστατο να πάει και να το εμπιστευτεί» υπογράμμισε και πρόσθεσε εκεί που δεν υπάρχει υποκατάστατο προσπαθούμε να έχουμε επάρκεια στην αγορά με εισαγωγές που γίνονται.

Ο υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι επειδή οι ιώσεις στην Ευρώπη κορυφώθηκαν και η Ελλάδα ακολουθεί πάντοτε λόγω του καιρού, θα μειωθεί η ζήτηση που υπάρχει από τις άλλες ευρωπαϊκές  αγορές και θα υπάρξει ομαλοποίηση της αγοράς στην Ελλάδα. 

Αυξήσεις στα φτηνά φάρμακα και επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Πλεύρης, αφού ανέφερε ότι «δεν πρόκειται με κυβέρνηση στη Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπάρξουν αυξήσεις στα φάρμακα» υποστήριξε ότι «αυξήσεις θα υπάρξουν μόνο εκεί που υπήρχαν πάντα όταν αποδεικνύεται σε πάρα πολύ φθηνά φάρμακα, του ενός και του δύο των δύο ευρώ, ότι κοστολογικά δεν βγαίνουν λόγω της αύξησης της ενέργειας. Αν αποσυρθούν αυτά τα φάρμακα ο πολίτης θα χρειαστεί να πάρει πολύ πιο ακριβά φάρμακα».

«Οι αυξήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν, που πάντοτε γινόντουσαν τέτοιες αυξήσεις που δεν φτάνουν τελικά στον καταναλωτή. Γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20, 30 και 40 λεπτά που αφορούν στον καταναλωτή, το 10% αυτής της αύξησης στην πραγματικότητα είναι αύξηση που στο σύνολό της την επωμίζεται το ΕΟΠΥΥ».

Απαντώντας στην αντιπολίτευση ο υπουργός Υγείας είπε ότι ο χειρισμός της κατάστασης από την πλευρά της κυβέρνησης έδειξε απόλυτα αντανακλαστικά και συμπλήρωσε ότι «ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης ευνόησαν σκανδαλωδώς τα ακριβά φάρμακα και είναι οι δύο υπουργοί που το 2018 άλλαξαν τον τρόπο τιμολόγησης». «Το ’18 και το ’19 ευνοήθηκαν οι πολυεθνικές εταιρείες, οι πολύ μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες» είπε χαρακτηριστικά.

«Επειδή στο κομμάτι των αυξήσεων παίζεται και ένα παιχνίδι εκβιασμού των εταιρειών, δεν υπάρχει περίπτωση να ενδώσουμε. Ήδη τον Δεκέμβριο κάναμε μείωση 7% στις τιμές των φαρμάκων. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και αυτό είναι θέμα ελέγχου του Ειδικού Δικαστηρίου ξέχασε να βγάλει δελτίο τιμών και το ελληνικό Δημόσιο έχασε 100 εκατομμύρια. Εμείς κάναμε μείωση και τι είπαμε; Αυτό που σας λέω το έχουμε πει από το Σεπτέμβριο θα γίνουν οι μειώσεις τιμών. Γίνανε σε όλα τα φάρμακα 7% μείωση τιμών και μετά θα έρθουν με αίτηση οι εταιρείες στα πολύ χαμηλά φάρμακα, θα αποδεικνύουν κοστολογικά ότι δεν βγαίνουν και θα έχουν μια μικρή αύξηση που δεν θα επωμιστεί ο ασθενής. Άρα για το παιχνίδι της αύξησης τιμών πρέπει να ντρέπεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα τα τελευταία 15 χρόνια, που συνειδητά με την πολιτική του ικανοποίησε πλήρως τα αιτήματα που επέβαλαν στον κ. Τσίπρα, στον κ. Ξανθό και στον κ. Πολάκη οι πολυεθνικές εταιρείες και μάλιστα ευνοήθηκαν πολυεθνικές εταιρείες που ελέγχονται όπως είναι η Νοβάρτις από αυτή την τιμολογιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».

«Κεντρικές λύσεις μέσω ΕΕ»

Με αφορμή, την επιστολή που έστειλε στην Κομισιόν, ο Θάνος Πλεύρης  σημείωσε ότι «προσπαθούμε να βρούμε και κεντρικές λύσεις» μέσω ΕΕ, εξηγώντας ότι «αυτό που ζητάμε από την ΕΕ είναι άμεσα μέτρα όπως η εισαγωγή πρώτων υλών ή κάλυψη ελλείψεων από κεντρική τροφοδότηση αλλά και να στηριχθεί η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία, δεν είναι δυνατόν να εξαρτώμαστε από την Ασία».

Και η Κίνα

Σχετικά με την αντίδραση της ΕΕ για τη νέα έξαρση του κοροναϊού στην Κίνα, ο κ. Πλεύρης είπε πως «ως ΕΕ αυτό που θα ζητήσουμε είναι αρνητικό τεστ από την Κίνα πριν μπουν στο αεροπλάνο και το δεύτερο σημείο είναι ο έλεγχος των λυμάτων γιατί έχουμε μια ανησυχία μήπως εμφανιστεί κάποια μετάλλαξη και η Κίνα λόγω της zero covid βρίσκεται εκεί που βρισκόταν ο κόσμος πριν από έναν χρόνο».

Διευκρίνισε δε, ότι «εμείς ως Ελλάδα ζητάμε περισσότερο να υπάρχει αρνητικό τεστ πριν την αναχώρηση από την Κίνα, πιστεύουμε ότι αυτό είναι αρκετό και λίγο πολύ αυτό θέλουν οι περισσότερες χώρες».