«Δεν βλέπω την Ελλάδα να κλείνει κενά, αλλά αντιθέτως νομίζω ότι οι νέοι της θα συνεχίζουν να την εγκαταλείπουν για να ευημερήσουν»

posidonas psaradiko
Φαρινη

Στον αφορισμό ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ευημερήσει στην Ευρωζώνη κατέληξε ο πρώην διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Πολ Τόμσεν λόγω των παθογενειών που δημιουργεί το πελατειακό σύστημα στη χώρα.

Ο Πολ Τόμσεν, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο του Economist με θέμα «Ελλάδα: 200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης» ξεκαθάρισε ότι είναι απαισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης. «Είμαι αρκετά απαισιόδοξος αναφορικά με την ικανότητα της Ελλάδας να ευημερήσει μέσα στην Ευρωζώνη, κατά βάση λόγω των παθογενειών που γεννά το πελατειακό της σύστημα».

Όπως είπε ο πρώην επικεφαλής του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα η απόφαση ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν «καθαρά πολιτική χωρίς δεν οικονομική υπόσταση». Ως αποτέλεσμα «η Ελλάδα εξαναγκάστηκε από τους θεσμούς να εφαρμόσει σκληρές πολιτικές», ενώ χαρακτήρισε την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας ως «πολιτικά μη βιώσιμη» προβλέποντας παράλληλα ότι οι χώρες της ζώνης του Ευρώ δεν έχουν τελειώσει με τα αυτά και θα επαναληφθούν.

Ο κ. Τόμσεν άσκησε κριτική και στα όργανα της ΕΕ επισημαίνοντας ότι κάθε πρόβλημα αφερεγγυότητας είναι πρόβλημα ρευστότητας και «όταν ως Ευρωζώνη επιτρέπεις την προβολή εκτιμήσεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε ορίζοντα τόσο πολλών δεκαετιών, τότε δεν μπορείς να είσαι αξιόπιστος».

Όπως είπε οι υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης θα χρειαστούν «γενναία» αναδιάρθρωσης των χρεών. «Δεν μπορώ να προβλέψω πότε θα έρθει η επόμενη κρίση, αν θα είναι σε 1-2-3 χρόνια αλλά θα έρθει κάποια στιγμή όταν και θα εκδηλωθεί μεγάλη πίεση από τις χώρες του Βορρά» είπε, για να προσθέσει πως «οι πιέσεις μείωσης του χρέους που θα έρθουν στις χώρες του Νότου θα είναι δραματικές».

«Δεν βλέπω την Ελλάδα να κλείνει κενά, αλλά αντιθέτως νομίζω ότι οι νέοι της θα συνεχίζουν να την εγκαταλείπουν για να ευημερήσουν, κυρίως λόγω του πελατειακού συστήματος στη χώρα» κατέληξε ο Τόμσεν, σε απαισιόδοξο τόνο, ενώ έκανε λόγο και για την ανάγκη νέων περικοπών στις συντάξεις.

Στην ίδια ενότητα συζήτησης συμμετείχε και ο πρώην επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ ο οποίος αναρωτήθηκε για το εάν πλέον έχουν νόημα τα προγράμματα διάσωσης στην Ευρώπη, στην ανάγκη ύπαρξης ενός μηχανισμού ελέγχου της συμμόρφωσης, ενώ τόνισε ότι την πρωταρχική σημασία έχουν οι πολιτικές αποφάσεις.  Τόνισε, δε, με νόημα πως δεν προβλέπει να πέφτουν στο τραπέζι προγράμματα διάσωσης.

kiriazis bros
excellent