Oποιαδήποτε άρση περιορισμών δρα ενισχυτικά, ωστόσο δεν επιλύονται όλα τα προβλήματα, τονίζουν οι επιχειρηματίες

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Τον καφέ, το ποτό και το γεύμα τους συνοδεία μουσικής θα μπορούν από αυτό το Σάββατο να απολαμβάνουν οι θαμώνες των καταστημάτων εστίασης, ωστόσο μόνο καθήμενοι και μόνο σε εξωτερικό χώρο, ενώ θα μπορούν να παραμένουν έξω για μία ώρα περισσότερο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες και τις οποίες ανέμεναν οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης. Θεωρούν ότι οποιαδήποτε άρση περιορισμών δρα ενισχυτικά, ωστόσο δεν «επιλύονται όλα τα προβλήματα, δεδομένου ότι περάσαμε μια κρίση πάνω από ένα χρόνο».

Σε ότι αφορά την εστίαση ειδικά ανακοινώθηκαν τα εξής: Από το Σάββατο 12 Ιουνίου θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Από την ίδια μέρα μπορούν να επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους  καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές, και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.

Στη Θεσσαλονίκη είναι αρκετές οι επιχειρήσεις που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουλέψουν αλλά και αυτοί που δεν έχουν επαρκή εξωτερικό χώρο, με αποτέλεσμα να μην είναι βιώσιμη η λειτουργία τους.

Όπως αναφέρει μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Κουδούνης αυτή η κατηγορία επιχειρήσεων θα πρέπει να υποστηριχθεί μέχρι να ανοίξουν και πάλι οι εσωτερικοί χώροι.

Η συζήτηση για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους

Σε ότι αφορά τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους, ο κ. Κουδούνης τονίζει ότι «επιθυμούμε την καλύτερη πρόταση ώστε να μπορέσουμε να έχουμε το μέγιστο αριθμό πελατών» και προσθέτει ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να το επιλύσει το κράτος, καθώς μπαίνουν θέματα συνταγματικά, θέματα πολιτών κλπ. Υπενθυμίζεται ότι όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, «ουδείς το Φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει για παράδειγμα σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «προτιμώ το σωστό να πηγάζει από την ίδια την κοινωνία, παρά να επιβάλλεται. Γι’ αυτό και θα ξανακαλέσω τους συμπολίτες μας σε ένα νέο εμβολιαστικό κύμα».

«Θα πρέπει να το δουν οι αρμόδιοι και να μας πουν. Εμείς δεν θέλουμε να μπούμε στη μέση ούτε να πάρουμε αποφάσεις τις οποίες δεν είμαστε ειδικοί να πάρουμε», τονίζει ο κ. Κουδούνης. Το ίδιο ισχύει και σε επίπεδο εργαζομένων στα καταστήματα εστίασης. Δεν μπορούμε σε καμία των περιπτώσεων να επιβάλλουμε κάτι, τονίζει ο ίδιος.  Ωστόσο όπως επισημαίνεται από τον κ. Κουδούνη, η πλειοψηφία τους θέλει να εμβολιαστεί ή εμβολιάστηκε.

Σε ότι αφορά την κίνηση στα καταστήματα εστίασης της Θεσσαλονίκης, τις τελευταίες ημέρες δεν βοηθάει ο καιρός καθώς σημειώνονται καταιγίδες. Τα Σαββατοκύριακα η κίνηση είναι καλή ωστόσο τις καθημερινές υπάρχει θέμα, σύμφωνα με τον κ. Κουδούνη. Ο ίδιος σημειώνει ότι μπορεί να υπάρχει «θέμα» και το καλοκαίρι εάν δεν έχουμε τουρισμό, καθώς η πόλη θα αδειάζει με τον κόσμο μετά την πολύμηνη καραντίνα να σπεύδει προς τις κοντινές παραλίες.

Την ίδια ώρα, συνεχείς είναι οι έλεγχοι που γίνονται για την τήρηση των προβλεπόμενων, σε σχέση με τα τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους κλπ.

Πηγή : Typosthes.gr