Τι αναφέρουν οι πληροφορίες του TyposThes σχετικά με την ατζέντα της Επιτροπής

Μπορεί στη Θεσσαλονίκη να είχαν γεννηθεί ελπίδες πως την ερχόμενη εβδομάδα θα γινόταν ένα βήμα παραπάνω στο λιανικό εμπόριο, με λειτουργία και με τη μέθοδο του click inside, ωστόσο, η πραγματικότητα ανέτρεψε κάθε τέτοια προσδοκία.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πως τα καταστήματα στην Κοζάνη θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα με τη μέθοδο του click away, ενώ δεν ανέφερε τίποτα παραπάνω για τη Θεσσαλονίκη (σ.σ. ούτε το γεγονός πως παραμένει στο ίδιο καθεστώς λειτουργίας του λιανεμπορίου). Όπως πληροφορείται το TyposThes

, υπήρχε αιτία πίσω από την… απουσία κάθε αναφοράς, καθώς η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων δεν συζήτησε καν το ενδεχόμενο περαιτέρω «χαλάρωσης» του λιανεμπορίου, κρίνοντας πως τα επιδημιολογικά δεδομένα της πόλης δεν επιτρέπουν την παραμικρή κίνηση προς την έξοδο από το lockdown. Έτσι, η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων παίρνουν νέα παράταση αναμονής, ενώ όπως σημειώνουν πηγές του TyposThes, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο και για την Μεγάλη Εβδομάδα.

Βεβαίως, είναι προφανές πως αυτή η εξέλιξη προκαλεί δυσαρέσκεια στον εμπορικό κόσμο, καθώς ήδη από την Πέμπτη ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με επιστολή του προς την κυβέρνηση ανέφερε τα εξής: 

 

«Η αγορά της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην 4η μέρα λειτουργίας της με τη μέθοδο click away και δυστυχώς τα αποτελέσματα των πωλήσεων των καταστημάτων είναι απογοητευτικά. Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς της πόλης μας. Όπως γνωρίζετε, αλλά και όπως αποδεικνύεται, το λιανεμπόριο δεν έχει καμία συμμετοχή στην επιβάρυνση του ιικού φορτίου. Αδίκως παρέμεινε κλειστό εδώ και πέντε μήνες με αποτέλεσμα να βρεθεί υπό κατάρρευση. Ωστόσο οι επιχειρηματίες στήριξαν τα δύσκολα μέτρα της Κυβέρνησης, τηρώντας τις οδηγίες πιστά, πάρα το γεγονός ότι δοκιμαζόταν για ακόμα μια φορά οι αντοχές τους. Ήρθε η ώρα λοιπόν να αποφασίσετε χαλάρωση των μέτρων, καθώς θα επιφέρει πραγματικά αποτελέσματα στην αγορά αλλά και στην πραγματική οικονομία.

Ζητούμε το άνοιγμα της αγοράς, χωρίς ραντεβού και μόνο με αποστολή μηνύματος στο οποίο θα δηλώνεται η προσέλευση του καταναλωτή στην αγορά. Είμαστε σίγουροι ότι η πρότασή μας είναι και δική σας σκέψη και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσπάθεια που θα καταβάλλετε για να το πετύχετε.

Είναι ό,τι λιγότερο μπορεί να γίνει για τον εμπορικό κόσμο, ο οποίος άδικα ταλαιπωρήθηκε με τα lockdown, φτάνοντας στα όρια της καταστροφής».

Την απάντηση στις αιτίες για την στασιμότητα της Θεσσαλονίκης, ουσιαστικά ανέφεραν η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επ. καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Ειδικότερα, η κα. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ σε όλη τη χώρα είναι σήμερα στο 86% και πάνω από 90% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε πως στην Αττική, η επιδημία παρουσίασε συρρίκνωση 5% με δειλά σημεία εύθραυστης βελτίωσης όπως επισήμανε προσθέτοντας ότι στη Θεσσαλονίκη υπήρξε μέσα στην εβδομάδα μικρή αύξηση με ενδείξεις σταθεροποίησης σήμερα.

Άλλωστε, η Επιτροπή είπε «όχι» και στην άρση μέτρων για το άνοιγμα των mall (εμπορικών κέντρων) και των κέντρων αισθητικής, με μοναδική «χαλάρωση» το άνοιγμα για σχολές οδηγών (σ.σ. και το άνοιγμα με click away στην Κοζάνη).

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Χθες, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι στο «βαθύ κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου εντάσσονται η Θάσος, ο δήμος Ρεθύμνου, ο δήμος Φαιστού, ο δήμος Μαρώνειας-Σαπών, η Κύθνος, ο δήμος Διδυμότειχου, ο δήμος Πύδνας- Κολινδρού, ο δήμος Καβάλας, ο δήμος Βόλου, ο δήμος Σιντικής Σερρών και ο δήμος Βόρειων Τζουμέρκων, καθώς παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου τους.

Συγκεκριμένα, στη Θάσο, τα ενεργά κρούσματα έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί, καθώς από 11 στις 5 Απριλίου έχουν φτάσει τα 40. Στο δήμο Ρεθύμνου, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 137 και παρατηρείται αύξηση 20 % μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα. Στο δήμο Φαιστού, τα ενεργά κρούσματα είναι 73 όταν στις 5 Απριλίου είχε 30 (άρα τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες). Στο δήμο Μαρώνειας-Σαπών

 

, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 43 όταν στις 5 Απριλίου ήταν 20. Τα κρούσματα έχουν δηλαδή υπερδιπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες. Στην Κύθνο, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 7 από 1 στις 5 Απριλίου. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, ο εντοπισμός ικανού αριθμού κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες που απορρέουν από τη νησιωτικότητα, καθιστούν αναγκαία τη λήψη μέτρων για την αντιστροφή της εικόνας αυτής το ταχύτερο δυνατό. Στο δήμο Διδυμοτείχου, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 85 από 36 στις 5 Απριλίου (αύξηση 136,11%). Στο δήμο Πύδνας – Κολινδρού, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 40 από 14 στις 5 Απριλίου, έχουν δηλαδή σχεδόν τριπλασιαστεί. Στο δήμο Καβάλας, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 224 όταν -στις 5 Απριλίου- είχε 145 ενεργά κρούσματα (αύξηση 54,48%). Στο δήμο Βόλου, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 338 από 215 στις 5 Απριλίου (αύξηση 57,21%). Στο δήμο Σιντικής Σερρών, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 30,65% τα τελευταία 24ωρα και είναι αυτή τη στιγμή 81. Στο δήμο Βόρειων Τζουμέρκων, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 12 όταν στις 5 Απριλίου είχε καταγραφεί μόνο ένα κρούσμα.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, υπάρχουν περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν βελτίωση της επιδημιολογικής τους εικόνας, με αποτέλεσμα να «κατεβαίνουν» από το βαθύ κόκκινο στο κόκκινο. Έτσι, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (δηλαδή στο κόκκινο), κατεβαίνουν – εντάσσονται πλέον από τη Δευτέρα: Η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί σε 12 όταν στο υψηλότερο σημείο της επιδημιολογικής καμπύλης ήταν 76 (μείωση 84%), καθώς και η Λέρος, όπου το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να υποχωρεί περαιτέρω καθώς έχει 17 ενεργά κρούσματα όταν στο υψηλότερο σημείο της επιδημιολογικής καμπύλης είχε 83 (μείωση 79,52%). Στο κόκκινο από το βαθύ κόκκινο κατεβαίνουν επίσης, οι δήμου Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, όπου το επιδημιολογικό φορτίο έχει σταθεροποιηθεί σε σχετικά καλά, χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βγαίνει -και άρα εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) και η Σκύρος, που έχει 2 ενεργά κρούσματα από 32 που είχαν καταγραφεί στο ψηλότερο σημείο της επιδημιολογικής καμπύλης. Επίπεδο κατεβαίνει και ο δήμος Λοκρών, που πλέον εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), καθώς έχει 23 ενεργά κρούσματα όταν στις 7 Απριλίου είχε 71 κρούσματα (μείωση 67,61%). Τέλος, από το βαθύ κόκκινο βγαίνουν -και άρα εντάσσονται στο κόκκινο- οι δήμοι Αγκιστρίου, Κυθήρων και Ύδρας, καθώς το ιικό φορτίο στις περιοχές αυτές έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Άρα, πλέον στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βρίσκονται οι εξής περιοχές:

– η Περιφέρεια Αττικής (πλην των δήμων Αγκιστρίου, Κυθήρων και Ύδρας),

– οι Περιφερειακές Ενότητες:

o Αχαΐας,

o Βοιωτίας,

o Ευρυτανίας,

o Αρκαδίας,

o Κορινθίας,

o Θεσσαλονίκης,

o Χαλκιδικής,

o Κιλκίς,

o Πέλλας,

o Κοζάνης,

o Λέσβου,

o Ζακύνθου,

o Κω και

o Θάσου.

– Καθώς και οι Δήμοι:

o Καλυμνίων,

o Ρόδου,

o Χίου,

o Ρεθύμνου,

o Ανωγείων,

o Χανίων,

o Φαιστού,

o Καβάλας,

o Καρδίτσας,

o Γρεβενών,

o Κύθνου,

o οι δήμοι Ιωαννιτών, Κόνιτσας και Βόρειων Τζουμέρκων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων,

o οι δήμοι Σερρών, Αμφίπολης και Σιντικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών,

o ο δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας,

o οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς,

o ο δήμος Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας,

o ο δήμος Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας,

o οι δήμοι Χαλκιδέων, Ερέτριας και Διρφύων-Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας,

o ο δήμος Διδυμοτείχου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου,

o ο δήμος Πύδνας – Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,

o ο δήμος Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας,

o ο δήμος Μαρώνειας-Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης καθώς και

o και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι τις αποφάσεις τις υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Γιατί κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνεται την κατάλληλη στιγμή. Όταν πληρούνται όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε το επόμενο βήμα να γίνει με απόλυτη υγειονομική ασφάλεια. Για να κάνουμε βήματα μόνο προς τα μπροστά κι όχι προς τα πίσω», τόνισε ενώ προσέθεσε ότι το άνοιγμα κάθε δραστηριότητας γίνεται με την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων.

«Η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, το άνοιγμα των σχολείων, έγιναν με συγκεκριμένο υγειονομικό πλαίσιο, ώστε σταδιακά, βήμα-βήμα να αρχίσουμε να αφήνουμε πίσω μας την πανδημία και να επιστρέφουμε -ίσως με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι θα θέλαμε- αλλά με ασφάλεια στην προ-covid καθημερινότητά μας», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς αν θα έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί μέχρι την λειτουργία του τουρισμού στις 14 Μαΐου ή θα ισχύουν τα μέτρα μόνο για τους κατοίκους της χώρας και όχι για τους ξένους επισκέπτες κι αν επιβεβαιώνουν δημοσίευμα του reuters που κάνει λόγο για άρση της προληπτικής καραντίνας για τους τουρίστες από την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Είναι προφανές ότι όταν ανοίξει ο τουρισμός όλα όσα ισχύουν για τους τουρίστες θα ισχύουν και για τους Έλληνες πολίτες, μέχρι τότε υπομονή, μέρα με τη μέρα παρακολουθούμε το επιδημιολογικό φορτίο βλέπουμε την κάθε περιοχή ξεχωριστά και θα είμαστε έτοιμοι την κατάλληλη ώρα να πάρουμε και τις σχετικές αποφάσεις».