Η επιτροπή καλείται να εισηγηθεί εκ νέου μέτρα και λύσεις για την αναχαίτιση της επιδημίας – Παρουσιάζει το σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ ο Κικίλιας.

Συνεδριάζει σήμερα το πρωί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα, από την πορεία της Covid 19.

Το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα παρουσιάσει, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής.

Στην ενημέρωση θα συμμετέχει σύμφωνα με πληροφορίες και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα που θα εισηγηθούν οι ειδικοί.

Το αυξημένο ιικό φορτίο, ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων καθώς και η πίεση στο ΕΣΥ βρέθηκαν εχθές στο επίκεντρο συνεδρίασης της Επιτροπής, η οποία συγκαλέστηκε μετά την επίσης μη προγραμματισμένη, αλλά επιβεβλημένη από την εικόνα της επιδημίας σύσκεψη νωρίτερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό.

Οι λοιμωξιολόγοι θα κληθούν να εισηγηθούν και πάλι μέτρα και λύσεις για την αναχαίτιση της επιδημίας που φαίνεται να κινείται πια ανεξέλεγκτα. Κατά πληροφορίες, κάποια μέλη της Επιτροπής θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμοστεί lockdown τύπου Μαρτίου, ενώ άλλα προτείνουν το ισχύον πλέγμα περιορισμών, εμπλουτισμένο με νέες, ευέλικτες, έξυπνες λύσεις.

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η κατακόρυφη άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο ΕΟΔΥ και για τη Θεσσαλονίκη, με τις νέες μολύνσεις να φτάνουν τις 304, αριθμός ρεκόρ για το 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η περίπτωση της Θεσσαλονίκης έχει διχάσει το τελευταίο διάστημα τους επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με κάποια μέλη να προτείνουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα αυστηρότερα μέτρα, με αιχμή το κλείσιμο της δια ζώσης εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, προκειμένου να μην ξαναμπεί η πόλη στη δίνη της πανδημίας, όπως τον περασμένο Νοέμβριο.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της νόσου στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η νόσος διασπείρεται στην κοινωνία. Δεν είναι θέμα περίθαλψης, είναι θέμα δημόσιας Υγείας». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, όσον αφορά τη διασπορά του κορονοϊού, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε χθεσινή του συνέντευξη στον Real Fm . Από την ημέρα του lockdown στην Αττική, δηλαδή 18 μέρες πριν, έχουν προστεθεί κλίνες Covid στα νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «τότε είχαμε 1.673 απλές κλίνες Covid, τώρα έχουμε 2.064. Και έχουμε προσθέσει και κλίνες ΜΕΘ-COVID. Είχαμε 229, σήμερα έχουμε 312. Αυτό δείχνει την τεράστια πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουν όλοι οι υγειονομικοί μας για να βοηθήσουν τον κόσμο».

Όσον αφορά τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ότι ήδη «έχουμε πάρει 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και τα έχουμε κάνει non Covid, έτσι ώστε να μετατρέψουμε κλινικές του ΕΣΥ σε Covid. Προχωρούμε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και με θεραπευτήρια τις επόμενες μέρες και θα το ανακοινώσω. Εάν χρειαστεί, και αυτό και το αποδείξαμε στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη, το κάναμε. Αλλά θα γίνονται όλα με μέτρο, λελογισμένα και βάσει σχεδίου».

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τετάρτης, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, λέγοντας ότι δεν μπορούν να ανασταλούν οι παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας.

Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται αλλαγές στις μετακινήσεις μετον κωδικό 6, ήτοι να επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο.