Οι τελευταίες πινελιές στο Σχέδιο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ αναμένεται να μπουν κατά την τελική επιτελική σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για σήμερα. Στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η συντονιστική επιτροπή της κυβέρνησης να προετοιμαστεί για δύο παράλληλες διαδικασίες: για την παρουσίαση που σχεδιάζεται να γίνει στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας του πλήρους σχεδίου που πλησιάζει σύμφωνα με πληροφορίες τις 2.000 σελίδες, αλλά και για μία εκτεταμένη σύνοψη της τάξης 100 σελίδων που προγραμματίζεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Το σχέδιο θα συζητηθεί στη Βουλή και θα κατατεθεί στην συνέχεια προς έγκριση στις Βρυξέλλες το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Όταν επικυρωθεί πολιτικά από τους θεσμούς θα παρουσιασθεί στην πλήρη του μορφή.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ολοκληρώσει τη λίστα με τα έργα και με τις επενδύσεις που θα ενταχθούν στο πακέτο των 32 δισ. ευρώ. Φτάνουν περίπου στις 150 και σχεδιάζεται να δοθούν στη δημοσιότητα την άλλη εβδομάδα.

Έχει επιλέξει ποιες από αυτές τις επενδύσεις και τα έργα θα μπορέσουν να ξεκινήσουν από τον Απρίλιο με προχρηματοδότηση από τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Προτεραιότητα δίδεται σε έργα τα οποία μπορούν να παράγουν γρήγορα δαπάνες και έχουν λάβει την προέγκριση των Θεσμών στις περίπου 100 επαφές που έγιναν τους προηγούμενους μήνες (όπως είναι τα voucher για την αγορά υπολογιστών, οι δράσεις κατάρτισης κλπ).

Το τροχάδην για τα χρήματα

Η γραφειοκρατική διαδικασία έγκρισης υπολογίζεται σε 3- 3,5 μήνες από την στιγμή της κατάθεσης. Ετσι, στόχος είναι τον Ιούλιο ή το αργότερο τον Αύγουστο να φτάσει το 13% της προκαταβολής.

Θα ζητηθεί τόσο το ποσό των επιδοτήσεων των 18 δισ. ευρώ, αλλά και η προκαταβολή του δανείου που θα ζητήσει η κυβέρνηση (με στόχο να χρησιμοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα και ξένες τράπεζες ώστε να υπάρχει μία ισχυρή μόχλευση η οποία να φτάσει έως και στο 300% των διαθέσιμων δανείων).

Τα δάνεια από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων που θα γίνουν αποκλειστικά με κριτήρια της αγοράς. Η μέγιστη κρατική χρηματοδότηση θα φτάνει στο 50% της αξίας του έργου, μειώνοντας το κεφαλαιακό κόστος. Η χρηματοδοτική συμμετοχή των τραπεζών και των επενδυτών θα είναι τουλάχιστον 30% και 20% αντιστοίχως.

 

Σημειώνεται πως στο σκέλος των 18 δισ ευρώ που έχουν την μορφή των επιδοτήσεων, η Ελλάδα θα μπορεί να κάνει ελεύθερα δαπάνες με προχρηματοδότηση από κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων γιατί θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, θα εξαιρούνται του στόχου των Δημοσιονομικών Κανόνων της ΕΕ.

Στο πλήρες κείμενο των 2.000 περίπου σελίδων θα περιλαμβάνεται ανά έργο- επένδυση η πλήρης ανάλυση κόστους, οι στόχοι και τα ορόσημα.

Σημειώνεται πως από ελληνικές πλευράς οι διαπραγματεύσεις γίνονται από τη Διοικούσα Επιτροπή που εποπτεύει την προετοιμασία του Σχεδίου. Αποτελείται από τους κ. Θ. Σκυλακάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Α. Πατέλη, Οικονομικό Σύμβουλο του Πρωθυπουργού, κ. Μ. Αργυρού, Πρόεδρο του ΣΟΕ, κ. Α. Σκέρτσο, Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κ. Δ. Σκάλκο, Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ. Ο κ. Ν. Μαντζούφας είναι ο Διοικητής της σχετικής Ειδικής Υπηρεσίας.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων με βάση το ΥΠΟΙΚ κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας (κατοικίες, επιχειρήσεις και Δημόσιος Τομέας), ηλεκτρικές διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης, εθνικό σχέδιο αναδάσωσης και επενδύσεις στη βιοποικιλότητα, υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών, ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημόσιου Τομέα (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένης υποδομής και υπηρεσίας κεντρικού υπολογιστικού νέφους, ψηφιακή διαλειτουργικότητα εντός της Γενικής Κυβέρνησης και Ολοκληρωμένη Διαχείριση Συναλλασσόμενων (CRM) με τη Γενική Κυβέρνηση.

Επίσης περιλαμβάνει την πλήρη ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών, νέες έξυπνες μέθοδοι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής (έλεγχοι με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, on-line παρακολούθηση της μεταφοράς αγαθών κ.λπ.), εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS, ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα.

Θα προβλέπει επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διευκόλυνση του επιχειρείν και υποστήριξη των επενδύσεων,  ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ, “έξυπνες” βιομηχανικές επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία/έρευνα και ανάπτυξη), αλλά και συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών (αρδευτικά έργα, εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου κ.λπ.)

Εντάσσονται επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής ως κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης, προβλέπεται η μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση), μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης, μεγάλες επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού (έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες), αλλά και επενδύσεις στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων, υποβοήθηση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας για άτομα με αναπηρία, διευκόλυνση της δημιουργίας μονάδων φροντίδας παιδιών στις εγκαταστάσεις ιδιωτικών εταιριών. Περιλαμβάνεται και η μεταρρύθμιση  του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εκσυγχρονισμός νοσοκομείων και κέντρων Υγείας και εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης Ασθενειών.