Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: ‘Αμεση στήριξη των σταφυλοπαραγωγών του Νομού Θεσσαλονίκης

Κύριε Υπουργέ,

Οι επιπτώσεις της πανδημίας σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της καταβολής των αποζημιώσεων , από τις ζημιές στους αμπελώνες που προήλθαν από τις χαλαζοπτώσεις του Ιουλίου του 2020, έφεραν σε δύσκολη θέση τους σταφυλοπαραγωγούς του Νομού Θεσσαλονίκης.

Ενώ οι σχετικοί έλεγχοι για την καταγραφή των ζημιών έχουν γίνει στην ώρα τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν έχουν αποσταλεί ακόμα στους καλλιεργητές τα πορίσματα εκτίμησης των ζημιών, για να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ στις αποζημιώσεις.

Παράλληλα στους καλλιεργητές που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης  των καλλιεργειών τους και προχώρησαν ήδη στην εκρίζωση των παλαιών αμπελώνων, προστίθεται και το πρόβλημα της φύτευσης των νέων αμπελώνων καθώς μπήκαμε ήδη στη νέα καλλιεργητική περίοδο και δεν έχει φτάσει ακόμη εντολή φύτευσης και κατ΄ επέκταση κάλυψης των δαπανών φύτευσης.

Κύριε Υπουργέ,

Λαμβάνοντας υπόψη σας ότι η αμπελοκαλλιέργεια απαιτεί δαπάνες , στις οποίες πολλοί καλλιεργητές αδυνατούν να ανταποκριθούν, λόγω και των ιδιαίτερων προβλημάτων που δημιούργησε η υγειονομική κρίση ερωτάσθε:

Αν προτίθεσθε να προχωρήσετε άμεσα στην επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.

Δευτέρα 22  Φεβρουαρίου  2021                                                

                                Ο ερωτών  Βουλευτής
                                Σάββας  Αναστασιάδης- Β΄ Θεσσαλονίκης