Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», που υλοποιεί η ΕΕΤΑΑ (ΕΣΠΑ) για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, ζητά ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, με επιστολή του που απέστειλε στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και στον πρόεδρο της ΕΕΤΑΑ Δημήτρη Μαραβέλια.
Όπως αναφέρει ο Σίμος Δανιηλίδης «για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχει προκληθεί τεράστιο πρόβλημα με τις μητέρες που έχουν αιτηθεί voucher για ΚΔΑΠ, Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς  διότι τα κονδύλια δεν επαρκούν για την κάλυψη όλων των παιδιών που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος. Έτσι, έχουμε και φέτος περισσότερα από 70.000 παιδιά που ενώ δικαιούνταν να λάβουν VOUCHER, δεν θα λάβουν voucher για ΚΔΑΠ, Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς. Παράλληλα, 15.000 Voucher θα μείνουν αχρησιμοποίητα ενώ οι προσφερόμενες θέσεις των Δημοτικών ΚΔΑΠ, Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών  θα παραμείνουν κενές προκαλώντας τεράστια χρηματοδοτικά προβλήματα και προβλήματα βιωσιμότητας στους Φορείς των Δήμων και τεράστιο πρόβλημα για τους συμβασιούχους συνεργάτες-εργαζόμενους». Τονίζει, δε, ότι «η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στη λήξη των συμβάσεων (απόλυση) χιλιάδων (3.000 και πλέον) εργαζομένων στα ΚΔΑΠ, στους Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς.
Επίσης, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών ζητά αναλυτικά στοιχεία από την ΕΕΤΑΑ σχετικά με τα αποτελέσματα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την άμεση ανάγκη δεύτερη κατανομή των voucher .

Η επιστολή
Αναλυτικά η επιστολή του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη αναφέρει τα εξής:
«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΕ,
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε της ΕΕΤΑΑ,
Με τη λήξη της περιόδου των αιτήσεων της Δράσης της “Εναρμόνισης” (279.000.000€) και του Παράλληλου Προγράμματος (30.000.000€) για voucher Παιδικών/Βρεφικών Σταθμών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, και λόγω του ότι μέχρι σήμερα μόνο από δημοσιεύματα σε εφη-μερίδες και μέσα, μαθαίνουμε ότι πάνω από 70.000 παιδιά είναι εκτός δομών ΚΔΑΠ, Βρε-φικών και Παιδικών Σταθμών, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι γινόμαστε δέκτες δεκάδων χιλιά-δων παραπόνων από μητέρες παιδιών λόγω του ότι έμειναν εκτός δομών (μάλιστα σε ορι-σμένες περιπτώσεις ο υπολογισμός των μορίων ήταν τελείως ανάλγητος αφήνοντας εκτός δομών παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών και παιδιά υπερπολύτεκνων οικογενειών), θα θέλαμε να μας δώσετε τα ακόλουθα στατιστικά στοιχεία, άμεσα μέχρι την Τετάρτη 25/8/2021 ώστε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε την καλύτερη δυνατή άποψη σχετικά με τα τελικά από-τελέσματα του Προγράμματος. Συγκεκριμένα παρακαλούμε όπως λάβουμε:
1) στατιστικά στοιχεία ανά δήμο και Περιφέρεια με τον αριθμό των voucher ανά κατηγορία  (Α1 Α2 Γ1 Δ) τόσο για τη χρονιά 2021-2022 όσο και για τη χρονιά 2020-2021 και, εάν είναι δυνατόν, και 2019-2020, και το κόστος αυτών. Εξαντλήθηκε το ποσό των 310.000.000 ευρώ;
2) στατιστικά στοιχεία των πλήρων φακέλων που δεν έλαβαν voucher ανά Δήμο και Περι-φέρεια ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (Α1, Α2, Γ1, Δ) τόσο για τη χρονιά 2021-2022 όσο και για τη χρονιά 2020-2021 και, εάν είναι δυνατόν, και 2019-2020,
3) στατιστικά στοιχεία των ελλιπών φακέλων ανά Δήμο και Περιφέρεια ανά κατηγορία(Α1 Α2 Γ1 Δ)  τόσο για την χρονιά 2021-2022 όσο και για την χρονιά 2020-2021 και εάν είναι δυνατόν και 2019-2020,
4) Όπως γνωρίζετε, οι Δήμοι από την ίδρυση τους έχουν την αρμοδιότητα να διαχειρίζονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως προνοιακά επιδόματα,  ιατρικά προβλήματα και θέματα που αφορούν το βοήθεια στο σπίτι εισαγγελικές παραγγελίες κλπ ως εκ τούτου ζητάμε να μας δώσετε αναλυτικά ως ΚΕΔΕ τα ονόματα και τα τηλέφωνα όλων των Μητέρων ανά Δήμο και Περιφέρεια οι οποίες έχουν πλήρη φάκελο και θα μπορούσαν να λάβουν voucher για ΚΔΑΠ Γ1 και για Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς και δεν έλαβαν λόγω εξαντλήσεως του προϋπολογισμού, προκειμένου να εξεταστεί εάν είναι δυνατόν τα παιδιά αυτά να ενταχθούν στις δημοτικές δομές

»Συγκρίνοντας,  σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΕΤΑΑ και τα δημοσιεύματα,  τα φετινά στοιχεία με τα περσινά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι προϋπολογισμοί των δύο Δράσεων παρέμειναν οι ίδιοι, παρατηρούμε  πως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχει προκληθεί τεράστιο πρόβλημα με τις μητέρες που έχουν αιτηθεί voucher για ΚΔΑΠ, Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς  διότι τα κονδύλια δεν επαρκούν για την κάλυψη όλων των παιδιών που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος. Έτσι, έχουμε και φέτος περισσότερα από 70.000 παιδιά που ενώ δικαιούνταν να λάβουν VOUCHER, δεν θα λάβουν voucher για ΚΔΑΠ, Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς. Παράλληλα, 15.000 Voucher θα μείνουν αχρησιμοποίητα ενώ οι προσφερόμενες θέσεις των Δημοτικών ΚΔΑΠ, Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών  θα παραμείνουν κενές προκαλώντας τεράστια χρηματοδοτικά προβλήματα και προβλήματα βιωσιμότητας στους Φορείς των Δήμων και τεράστιο πρόβλημα για τους συμβασιούχους συνεργάτες – εργαζόμενους.
»Η τραγική αυτή κατάσταση, ιδίως την περίοδο κρίσης, ανεργίας, εργασιακής αβεβαιότητας που διανύουμε, πλήττει δυστυχώς περισσότερο τις δημοτικές δομές, αφού οι δήμοι είτε θα κληθούν, έξω από  τα όρια της νομιμότητας, να καλύψουν στο 100% το κόστος λειτουργίας τους, πράγμα πολύ δύσκολο στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, είτε θα αναγκαστούν να προβούν στην αναστολή της λειτουργίας των ΚΔΑΠ, Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών, εξέλιξη που θα οδηγήσει στη λήξη των συμβάσεων (απόλυση)  χιλιάδων (3.000 και πλέον) εργαζόμενων στα ΚΔΑΠ, στους Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς.
»Αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα να προβλεφθεί από τώρα επιπλέον έκτακτη χρηματοδότηση από το ΥΠΕΣ τουλάχιστον 50.000.000 Ευρώ ώστε να καλυφθούν τόσο το σύνολο των ήδη υπαρχόντων  λειτουργικών δαπανών των Δημοτικών ΚΔΑΠ, Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών.  όσο και της δυνατότητας να εξυπηρετηθούν στο σύνολο τους όλα τα παιδιά που θα μπορούσαν να λάβουν voucher και δεν έλαβαν σε μια τόσο δύσκολη εποχή:
1. Επιπλέον ως ΕΕΤΑΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΚΆΝΕΤΕ ΟΠΩΣΔΉΠΟΤΕ Β ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΕ ΤΑ VOUCHER ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΎΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΦΑΚΕΛΟ ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΕΩΣ 18/8/2021 ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ  ΝΟΜΙΜΩΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ!! 
2. ΖΗΤΑΜΕ 50.000.000 Ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ώστε:
1. Να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά που πληρούν τα κριτήρια αλλά δεν έλαβαν voucher, καλύπτοντας στο 100% τις διαθέσιμες θέσεις των δημοτικών ΚΔΑΠ, Δημοτικών Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών
2. Να στηριχτούν οι Δήμοι και οι Φορείς τους χρηματοδοτικά για την ομαλή, απρόσκοπτη και βιώσιμη λειτουργία των ΚΔΑΠ, Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών τους.
3. Όλα τα παιδιά των πυρόπληκτων περιοχών και ειδικά των Δήμων που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης να λάβουν voucher όπως είχε γίνει το 2018 με το Μάτι και την Κινέτα 
»Επισημαίνουμε πως η ραγδαία ανάπτυξη των ΚΔΑΠ γεννήθηκε μέσα στην κρίση, στο πλαίσιο υποστήριξης των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας. Σήμερα τα δημοτικά ΚΔΑΠ αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο δημοτικής κοινωνικής πολιτικής αφού παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες εκπαιδευτικής μορφωτικής υποστήριξης, πολιτισμού, αθλητισμού, καλλιτεχνικής παιδείας, ενισχυτικής διδασκαλίας κλπ σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες σε συνοικίες άνεργων, εργαζόμενων χαμηλόμισθων και αυτοαπασχολούμενων με χαμηλές απολαβές.  Δυστυχώς η κατάργηση τους – σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα – θα αποτελέσει εξοντωτικό πλήγμα στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και για το λόγο αυτό πρέπει να γίνει σαφές πως θα πρέπει να  ενισχυθεί η προσπάθεια των δήμων με τη διασφάλιση των  επιπλέον αναγκαίων πόρων τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.
»Κλείνοντας, υπογραμμίζουμε πως ο ρόλος της Τ.Α. είναι η χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς παροχή υπηρεσιών σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες, και τούτο πρέπει να διασφαλισθεί τόσο με τη δεύτερη κατανομή των voucher όσο και με την πρόσθετη χρηματοδότηση των 50 εκατ. ευρώ». 

Με εκτίμηση 
Ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών
Σίμος Θ. Δανιηλίδης
Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ