Η επιδότηση για την επανεκκίνηση εστίασης, ο επίμαχος ΚΑΔ και θέματα κοινόχρηστων χώρων συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη του Πέτσα με εκπροσώπους του EstiasiGreece

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση “Τύπος Θεσσαλονίκης”

Πλησιάζει η επανεκκίνηση της εστίασης στις 3 Μαΐου και με αφορμή αυτό το γεγονός συζητήθηκαν τη Μεγάλη Δευτέρα τα μέτρα στήριξης του κλάδου σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, με εκπροσώπους του EstiasiGreece και τη συμμετοχή του υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας- Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη, και της επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρίας Αντωνίου.

Στη δυνατότητα αναστολής δημοτικών τελών που έχει δοθεί στους Δήμους αναφέρθηκε ο κ. Πέτσας και επισήμανε ότι οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται από τα δημοτικά συμβούλια, καθώς και ότι καταβάλλεται προσπάθεια, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, για ομοιόμορφη εφαρμογή της ρύθμισης.

Για τη δυνατότητα ρύθμισης όλων των χρεών που δημιουργήθηκαν εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2021, σε έως 100 δόσεις, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως η σχετική πλατφόρμα τίθεται σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες και εφόσον χρειαστεί, πρόκειται να δοθεί νέα παράταση, προκειμένου όλοι να μπορέσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση.

«Μέλημά μας είναι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διευκολύνουμε την πραγματική οικονομία και για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσουμε και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της εστίασης έθεσαν το ζήτημα των αδειοδοτήσεων κοινόχρηστων χώρων και αιγιαλού, καθώς και των εξαιρέσεων που προκύπτουν για την επαναλειτουργία συγκεκριμένων επιχειρήσεων λόγω Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας.

«Συζητήσαμε το θέμα που έχει προκύψει με τον ΚΑΔ γιατί εξαιρούνται καφέ – μπαρ και έτσι δημιουργείται ένα πρόβλημα σε ένα μεγάλο κομμάτι της εστίασης», δήλωσε στο «TyposThes» ο επιχειρηματίας Νίκος Νυφούδης εκ μέρους της πρωτοβουλίας #estiasigreece. Συμπλήρωσε πως ζητήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό «άμεση εκταμίευση της επιδότησης για την επανεκκίνηση της εστίασης μέσω ΕΣΠΑ, αλλά και ο όρος για το ποσοστό μείωσης τζίρου του 2020 από το -30% να πέσει στο -20%, διαφορετικά περί τις 75.000 επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός του προγράμματος».

Εξάλλου τόνισε πως τέθηκε και το θέμα των εμβολιασμών των εργαζομένων της εστίασης. «Ζητήσαμε να μπει σε προτεραιότητα ο εμβολιασμός των εργαζομένων του κλάδου μας γιατί έρχονται σε επαφή με τον κόσμο και είναι καλύτερα να είναι προστατευμένοι», ανέφερε ο κ. Νυφούδης.

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες εκδίδεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων για την παραχώρηση αιγιαλού για το έτος 2021.