Τι πρέπει να ξέρετε για τα μέτρα αυτό το Σαββατοκύριακο

Με αλλαγές μπαίνει το πρώτο Σαββατοκύριακο του τρίτου lockdown που έχει επιβληθεί από την Πέμπτη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο, με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να είναι στα αυστηρότερα δυνατά μέτρα.

Ειδικότερα, το Σαββατοκύριακο δεν θα ισχύει πλέον η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00, με τον Νίκο Χαρδαλιά την αλλαγή της και την μετάθεσή της κατά μία ώρα, στις 19.00.

Παράλληλα, αλλάζει και το ωράριο των σούπερ μάρκετ, καθώς θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 18.00 αντί για τις 17.00, όπως τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα.   

Παράλληλα, αλλαγές θα υπάρξουν όσον αφορά και τη χρήση των SMS, αλλαγές που ισχύουν από την Πέμπτη και είναι οι εξής:

  1. Στο SMS 2 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.
  2. Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.
  3. Ακόμη, όσον αφορά τον κωδικό (sms) 4, την περίπτωση δηλαδή της μετακίνησης για παροχή βοήθειας, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα ελεγκτικά όργανα από σήμερα εντέλλονται να ζητήσουν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Διευκρινήσεις Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Διευκρινίσεις για τον «γρίφο» των κωδικών 2, 4 και 6 στο 13033 έδωσε νωρίτερα την Παρασκευή ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς στον ΣΚΑΪ.

Στην ερώτηση για τον κωδικό 4, αναγνώρισε ότι είναι «δύσκολο να βάλουμε αυστηρούς κανόνες» επικαλούμενος και την ατομική συνείδηση των πολιτών, αναφέροντας οτι εάν είναι 2 άτομα στο αυτοκίνητο θα πρέπει να υπάρχει επαρκής αιιολογία.

«Υπάρχουν αξιολόγικα στοιχεία, αλλά σίγουρα δεν γίνεται ανακριτική διαδικασία. Έχουμε βάλει περιορισμούς πλέον στη χρήση των SMS κάτι που δεν υπήρχε πέρυσι το Μάρτιο, νομίζουμε ότι θα περιορίσουν αρκετά την άσκοπη μετακίνηση», τόνισε.

Για τον κωδικό 2 και τον περιορισμό που υπάρχει στην χιλιομετρική απόσταση (2 χιλιόμετρα) δήλωσε ότι όντως ορισμένα χωριά μπορεί να είναι μακριά από σούπερ μάρκετ, ωστόσο ο κατά τόπους αστυνομικός που γνωρίζει την περιοχή δεν θα φέρει αντίρρηση.

Παράλληλα, για φαρμακείο όπως τόνισε οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν και εκτός περιοχής.