Ήταν κάθε άλλο παρά αυτονόητο ότι θα ακολουθούσε τα βήματα του πατέρα της, του μεγαλύτερου Έλληνα εφοπλιστή

Το όνομά της αποτελεί το 50% του brand Maran, που φέρουν τα πλοία της μεγαλύτερης ιδιωτικής (δηλαδή μη εισηγμένης ή κρατικής) ναυτιλιακής αυτοκρατορίας του κόσμου. Όταν ο πατέρας της, Γιάννης Αγγελικούσης αποφάσιζε το 2018 να χρησιμοποιήσει το όνομα Maran στους τρεις ξεχωριστούς βραχίονες της εταιρείας, τα τάνκερς, τα gas carriers και τα dry bulkers, ήταν μία κίνηση που μαρτυρούσε το ρόλο για τον οποίο προόριζε τη μοναχοκόρη του, Μαρία.

Όμως για τη Μαρία Αγγελικούση ήταν κάθε άλλο παρά αυτονόητο ότι θα ακολουθούσε τα βήματα του πατέρα της, του μεγαλύτερου Έλληνα εφοπλιστή. Για την ακρίβεια, χρειάστηκε να εγκαταλείψει την ιατρική της καριέρα στη Βρετανία, για να μπει στην εταιρεία του πατέρα της και να πάρει το βάπτισμα του πυρός σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, αμέσως μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers και την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

 

Σήμερα, έπειτα και από το θάνατο του κορυφαίου Έλληνα εφοπλιστή, η 39χρονη Μαρία Αγγελικούση αναλαμβάνει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης σε μία περίοδο που ο κλάδος βρίσκεται και πάλι σε σταυροδρόμι. Η μετάβαση σε ένα μέλλον χαμηλών ρύπων απαιτεί από τους εφοπλιστές να λάβουν αποφάσεις με μεγάλο διακύβευμα. Και ο Γιάννης Αγγελικούσης ήταν γνωστός για την ικανότητά του να διαβάζει τις αγορές και να παίρνει τις σωστές αποφάσεις.

Ήταν άλλωστε, ο πρώτος από τους Έλληνες πλοιοκτήτες που μπήκε στο χρηματιστήριο Nasdaq το 1989. Αφότου άντλησε κεφάλαια για να επεκταθεί από τα bulkers στα τάνκερς και μετά στα gas carriers, έβγαλε την εταιρεία από το χρηματιστήριο το 2001, χρόνια πριν γίνει νόρμα η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές.

 

«Ήρθα για να μείνω»

Όπως θα αποκάλυπτε η ίδια η Μαρία Αγγελικούση το 2018, ο πατέρας της είχε σκεφτεί και πάλι τη λύση μιας χρηματιστηριακής εισαγωγής. «Πριν να εμφανιστώ στο προσκήνιο, ίσως να υπήρχε μία φυσική ανησυχία ότι δεν υφίσταται διαδοχή», παραδεχόταν με επιστολή της η οποία διακινήθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός το 2018, για να ξεδιαλύνει μία και καλή το τοπίο. «Μία εισαγωγή στο χρηματιστήριο δεν βρίσκεται πια στα ραντάρ. Ήρθα για να μείνω», έγραφε τότε η κληρονόμος.

Ο πατέρας της έκανε σαφές ότι η Μαρία Αγγελικούση αποτελεί το μέλλον της εταιρείας. Η αποχώρηση των επί χρόνια κορυφαίων στελεχών της Angelicoussis Shipping Group (ASG), Γιάννη Πλατσιδάκη και Σταύρου Χατζηγρηγόρη και η άνοδος νεότερων insiders, όπως είναι η γενική διευθύντρια της Maran Gas Δέσποινα Μουστάκα, έκανε σαφές ότι η εταιρεία εγκαινιάζει μία νέα εποχή προς την ενεργειακή μετάβαση.

Στη νέα αυτή εποχή, η Αγγελικούση ακολουθεί τη συμβουλή που της έδωσε ο πατέρας της: Να μένει σε αυτά που γνωρίζει και να μην αναλώνεται υπερβολικά. «Ο πατέρας μου λέει ότι μάλλον απολαμβάνω υπερβολικά τη λεπτομέρεια», είχε παραδεχθεί.

Έχει την εμπειρία;

Κάποιοι στον Πειραιά αναρωτιούνται εάν έχει την εμπειρία να διαχειριστεί μία επιχείρηση αυτού του μεγέθους, με περίπου 150 πλοία, ειδικά καθώς ασχολήθηκε με τα ναυτιλιακά σε προχωρημένη ηλικία. «Ο στόλος είναι απλά πολύ μεγάλος για να τον διαχειριστεί κάποιος», λέει στο TradeWinds ένας από τους ανταγωνιστές της, εξηγώντας ότι αυτό ήταν ένα δύσκολο έργο ακόμα και για έναν αφοσιωμένο και χαρισματικό επιχειρηματία σαν τον Γιάννη Αγγελικούση.

«Δεν έχει την εμπειρία του πατέρα της –όλοι το γνωρίζουν αυτό. Δυστυχώς, είναι μοναχοπαίδι και αυτό σημαίνει ότι όλο το βάρος πέφτει στις πλάτες της. Για να κάνει τη δουλειά της αποτελεσματικά, ίσως να χρειαστεί να μικρύνει τα μεγέθη», εξηγεί στην έγκυρη ναυτιλιακή έκδοση ένας άλλος πλοιοκτήτης.

Όμως στους ναυτιλιακούς κύκλους, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα τα καταφέρει. «Η εταιρεία είναι πολύ ισχυρή και δεν υπάρχει λόγος να πιστέψει κανείς ότι δεν θα είναι και στο μέλλον», δηλώνει ο Πάνος Λασκαρίδης.  Θα χρειάζονταν μεγάλες αποτυχίες και παράλογες πρωτοβουλίες για να πληγεί μία τόσο ισχυρή εταιρεία σαν και αυτή που δημιούργησε ο Γιάννης Αγγελικούσης, προσθέτει. «Δεν πιστεύω ότι η Μαρία είναι ένα άτομο που θα έκανε τέτοια λάθη», ξεκαθαρίζει.

«Η κόρη του Γιάννη είναι χαρισματική», σημειώνει ο Αναστάσιος Παναγιαννόπουλος, ένας από τους λίγους παλιούς φίλους του Αγγελικούση. «Έχει σπουδαίες δυνατότητες και καλούς συνεργάτες, είναι πολύ καλά οργανωμένοι. Δεν νομίζω ότι θα έχει την παραμικρή δυσκολία».