Σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας και της μετάλλαξης Δέλτα, και με τον αριθμό των διασωληνωμένων να αυξάνεται με ταχύτητα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση προχωρά την Τρίτη στην ανακοίνωση νέων μέτρων που θα ισχύουν από το φθινόπωρο για τον περιορισμό της διασποράς, τα οποία αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και αρκετές ημέρες, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι η επιβολή στοχευμένων μέτρων είναι πλέον κάτι παραπάνω από αναγκαία, ιδίως αν εξετάσει κανείς τα στατιστικά δεδομένα του ΕΟΔΥ. Σε αυτά καταγραφέται η ανησυχητική αύξηση των διασωληνωμένων κατά το διάστημα από 08/08 έως και 22/08.

Η αύξηση στους διασωληνωμένους το τελευταίο 15ήμερο

Ημερομηνία

Διασωληνωμένοι

8 Αυγούστου

204

9 Αυγούστου

207

10 Αυγούστου

219

11 Αυγούστου

226

12 Αυγούστου

240

13 Αυγούστου

235

14 Αυγούστου

236

15 Αυγούστου

241

16 Αυγούστου

250

17 Αυγούστου

258

18 Αυγούστου

282

19 Αυγούστου

286

20 Αυγούστου

296

21 Αυγούστου

317

22 Αυγούστου

318

Κλειστοί χώροι μόνο με εμβολιασμό και επιστροφή της μάσκας

Ένα από τα μέτρα που αναμένονται είναι η πρόσβαση σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης μόνο των πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ενώ κατά πάσα πιθανότητα επιστρέφει για όλους η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους για όλους.

Καθώς οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώνονται οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να εισέλθουν σε χώρους ψυχαγωγίας, ενώ αντίθετα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν, επιδεικνύοντας το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου που μίλησε στον ΣΚΑΪ:

«Την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο» σημείωσε και σχολίασε για τους ανεμβολίαστους ότι «ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί».

«Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές» τόνισε.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η πιθανότατα επαναφοράς της μάσκας για όλους σε εξωτερικούς χώρους είναι πιθανή εάν το υποδείξουν οι ειδικοί.

Αυστηρό μήνυμα Πέτσα

Τα μέτρα κορωνοϊού που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στέλνοντας αυστηρό μήνυμα σε όσους δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο.

«Μπορούμε να χάνουμε θέσεις εργασίας επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται; Γι’ αυτό τα μέτρα κύρια θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και την προστασία μας από εκείνους που δεν κάνουν το εμβόλιο… Η κόρη μου είναι 17 χρονών και έχει κάνει το εμβόλιο», είπε ο κύριος Πέτσας στον ΣΚΑΪ.

Τέλος στα δωρεάν τεστ

Στα μέτρα ενδεχομένως θα περιλαμβάνονται και επιβαρύνσεις στην τσέπη όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Πιθανώς τα self test να σταματήσουν να χορηγούνται δωρεάν στους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα. Οι εργαζόμενοι επομένως θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαίως τα τεστ αυτοδιάγνωσης με δική τους επιβάρυνσή. Τα τεστ θα πρέπει να είναι είτε μοριακά είτε rapid και θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα ενώ η τιμή τους θα είναι προκαθορισμένη.

Πώς θα γίνονται οι αγορές στα καταστήματα – Ίδια τα μέτρα και για τα ταξίδια

Παράλληλα, εξετάζεται οι αγορές εντός των καταστημάτων να γίνονται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα κληθούν να επωμιστούν και σε αυτή την περίπτωση το κόστος του τεστ.

Παράλληλα οι περιορισμοί στα ταξίδια με πλοίααεροπλάνα που υφίστανται όλο το καλοκαίρι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και τον χειμώνα.

Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και πανεπιστήμια

Στις ανακοινώσεις αναμένεται να ξεκαθαριστεί και το τοπίο για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια που ξεκινούν σε λίγες εβδομάδες.

Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με δική τους ευθύνη.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test, το οποίο παρέχεται δωρεάν, ενώ μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Επιστροφή μισθού από ανεμβολίαστους υγειονομικούς σε αναστολή

Παράλληλα, σύμφωνα με το Open, o χρόνος μετρά αντίστροφα για την επιβολή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το υπουργείο Υγείας εξετάζει για τους υγειονομικούς που δεν θα έχουν κάνει εμβόλιο μέχρι 1 Σεπτεμβρίου, όχι μόνο να τίθενται σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών αλλά και να τους ζητηθεί να επιστρέψουν το τμήμα του μισθού Σεπτεμβρίου που θα λάβουν στις 26 Αυγούστου.

Κορωνοϊός: «Βράζουν» Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη από τα κρούσματα

Κατά τα λοιπά, με τη χώρα να έχει εισέλθει στη δίνη του τέταρτου κύματος της πανδημίας, στην Αττική καταγράφονται σταθερά τα περισσότερα νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ εξίσου υψηλό παραμένει το ιικό φορτίο σε ΚρήτηΘεσσαλονίκη και περιοχές της Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 1.948 νέων κρουσμάτων, τα 444 εντοπίζονται στην Αττική, 191 στη Θεσσαλονίκη, 170 στην Κρήτη, 99 στην Αχαΐα και 84 στη Μεσσηνία.