Διάφορες μελέτες έχουν δοκιμάσει διαφορετικούς συνδυασμούς υλικών και οι Υγειονομικές Αρχές, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το CDC, συνιστούν την χρήση υφασμάτινης μάσκας για το ευρύ κοινό, με βάση τα συμπεράσματά τους. Αλλά μερικές από αυτές τις μελέτες παραβλέπουν έναν σημαντικό παράγοντα του πραγματικού κόσμου: αυτά τα υφάσματα που καλύπτουν το πρόσωπο καταλήγουν νωπά από την αναπνοή μας.

Τώρα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα iatropedia.gr, μια ομάδα ερευνητών εξέτασε διάφορα υλικά μάσκας υπό συνθήκες υψηλής υγρασίας. Αυτό έγινε για να προσομοιωθεί η υγρασία που συσσωρεύεται στη μάσκα από τις εκπνοές μας.

«Αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι τα βαμβακερά υφάσματα έχουν καλύτερη απόδοση στις μάσκες από ό,τι νομίζαμε» δήλωσε ο Christopher Zangmeister από το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ (NIST).

Τι έδειξε η έρευνα

Ο Zangmeister και οι συνάδελφοί του δοκίμασαν εννέα διαφορετικούς τύπους βαμβακιού και έξι τύπους συνθετικών ινών, συμπεριλαμβανομένου του πολυεστέρα και του ρεγιόν (rayon) σε υγρασία 99% (αντίστοιχη με την υγρασία από την αναπνοή μας) και 55%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια εξαιρετικά ορατή διαφορά στην απόδοση του βαμβακιού.
«Οι βαμβακερές μάσκες γίνονται καλύτερα φίλτρα όταν απορροφούν την υγρασία από την αναπνοή σας, καθιστώντας τις ακόμα καλύτερες από ό,τι πιστεύαμε στο να επιβραδύνουν την εξάπλωση της COVID-19» ανέφερε το NIST.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα συνθετικά υφάσματα, τα οποία επίσης είχαν χαμηλή απόδοση σε σύγκριση με το ξηρό βαμβάκι, δεν άλλαξαν την απόδοσή τους υπό υγρές συνθήκες. Τα βαμβακερά υφάσματα αύξησαν την ικανότητά τους να συλλάβουν σωματίδια κατά 33%.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σωματίδια αλατιού διαφόρων μεγεθών ως υποκατάστατο για σωματίδια σταγονιδίων και αεροζόλ που μεταφέρουν ιούς. Αυτά είναι που απορροφούν μέρος της υγρασίας που παγιδεύεται από τις ίνες βαμβακιού που προσελκύουν το νερό. Τα σωματίδια διογκώνονται σε όγκο, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο να περάσουν από το ύφασμα χωρίς εμπόδια.
Οι συνθετικές ίνες, ωστόσο, απωθούν το νερό, έτσι δεν δημιουργούν το υγρό περιβάλλον μέσα στην ίδια τη μάσκα για να συμβεί αυτή η αναστολή. Δεν υπήρξε επίσης καμία αλλαγή στις ιατρικές μάσκες. Αυτές έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε υψηλά επίπεδα σε όλες τις συνθήκες (ισοδύναμα επίπεδα με το βαμβάκι).