Η κυβέρνηση της Κολομβίας θα επιτρέψει να εισάγονται από ιδιωτικές εταιρείες εμβόλια για τον νέο κορονοϊό, ενημέρωσε χθες Δευτέρα το υπουργείο Υγείας, διευκρινίζοντας όμως πως αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση ότι θα διατίθενται δωρεάν στους πολίτες.

Η Κολομβία σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, θέλει να ανοσοποιηθεί περίπου το 70% των 35 εκατ. κατοίκων της μέσα στη χρονιά, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος δωρεάν εμβολιασμών που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση. Από τον Φεβρουάριο, έχουν χορηγηθεί κάπου 2,4 εκατομμύρια δόσεις.

Όσοι προσφέρουν εμβόλια που αγοράστηκαν από ιδιωτικές εταιρείες θα πρέπει να συμμορφώνονται προς τα κυβερνητικά πρότυπα και δεν θα μπορούν να αξιοποιούν δημόσια εμβολιαστικά κέντρα, σύμφωνα με προσχέδιο διατάγματος του υπουργείου που περιήλθε σε γνώση δημοσιογράφων.

“Η διαδικασία ανοσοποίησης που θα διεξάγεται με εμβόλια αγορασμένα από ιδιώτες θα πρέπει να λαμβάνει χώρα με μηδενικό κόστος για τους δικαιούχους”, αναφέρει το κείμενο.

Και άλλες χώρες, όπως το Πακιστάν και η Ινδία, επιτρέπουν τις εισαγωγές εμβολίων και την ανοσοποίηση από ιδιώτες.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας επιβάλλει νέα μέτρα σε αρκετές περιοχές της χώρας μετά τις γιορτές του Πάσχα, ανάλογα με το ποσοστό πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Μέχρι σήμερα στην Κολομβία πάνω από 64.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 2,45 εκατ. κρουσμάτων του SARS-CoV-2.