Μέχρι και 9% σε ετήσια βάση αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών κατά τη διάρκεια του 2020, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX Ελλάς. Η αύξηση αυτή αφορά τις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών σε περιοχές πλην των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στο σύνολο της χώρας, η εταιρεία αναφέρει αύξηση τιμών κατά 2,3%, μια εξέλιξη η οποία, κατά την RE/MAX Eλλάς, «αποδεικνύει ότι η αγορά ακινήτων συνεχίζει να αποτελεί βασική επενδυτική επιλογή των πολιτών, παρά τη στάση αναμονής που τηρούν σε μεγάλο βαθμό, μέχρι να βγει η χώρα από την υγειονομική κρίση».

Πάντως, τα νεόδμητα ακίνητα (μέχρι πέντε ετών) αποδεικνύονται ιδιαιτέρως ανθεκτικά, καθώς οι αξίες τους ενισχύθηκαν με πολύ υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με τα παλαιότερα ακίνητα. Συγκεκριμένα, σε πανελλαδικό επίπεδο, τα νεόδμητα σημείωσαν άνοδο κατά 4,5%, έναντι μέσης αύξησης κατά 1,8% των παλιότερων ακινήτων. Αντίστοιχα, στην Αττική, τα μεταχειρισμένα ακίνητα σημείωσαν άνοδο κατά 1,8%, ενώ οι τιμές των νεόδμητων ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 2,6%. Στη Θεσσαλονίκη, τα νεόδμητα αυξήθηκαν κατά 2,8%, αλλά οι παλιότερες κατασκευές σημείωσαν μικρή κάμψη της τάξεως του 0,8%. Στην υπόλοιπη χώρα οι τιμές στα μεταχειρισμένα είχαν θετικό πρόσημο καθώς αυξήθηκαν κατά 3,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της RE/MAX έχουν βαρύνουσα σημασία, καθώς αφορούν τις αξίες όπως αυτές προέκυψαν από πραγματικές συναλλαγές που έγιναν στην αγορά το 2020.

Σύμφωνα με την RE/MAX, «η ζήτηση και οι τιμές πώλησης των ακινήτων είχαν μπει σε τροχιά σταθερής ανόδου, καθώς η Ελλάδα αποτέλεσε πόλο έλξης επενδύσεων τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές, με στόχο την εκμετάλλευση των ακινήτων μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων και την απόκτηση της golden visa. Ακολούθως, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος επηρέασε θετικά τη διάθεση και τη δυνατότητα των Ελλήνων για αγορά κατοικίας. Η τάση αυτή αντανακλάται και στα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των αγοραπωλησιών σημείωσε αύξηση το 2019 συγκριτικά με το 2018 κατά 21,5% και σωρευτικά από το 2014 κατά 122,5% πανελλαδικά».