Άνοιγμα εστίασης από Απρίλη μόνο για εξωτερικούς χώρους προγραμματίζει η πολιτεία – Και την χρήση ημι-υπαίθριων ζητάει ο κλάδος

Από τον Απρίλιο ίσως και το Πάσχα είναι πιθανή η επαναλειτουργία της εστίασης. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στην εστίαση το άνοιγμα υπολογίζεται Απρίλιο για καφέ και εστιατόρια.

Από την πλευρά του σε δηλώσεις του χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως το Πάσχα είναι μια πιθανή περίοδος για να ανοίξει η εστίαση, όμως σε εξωτερικούς χώρους. Φυσικά αυτό θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Αυτό που ζητήσαμε ως κλάδος είναι με την επαναλειτουργία να λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί ημι-υπαίθριοι χώροι. Με ανάλογα δεδομένα όπως είχε συμβεί και πέρυσι τον Μάιο. Ουσιαστικά μιλάμε για καταστήματα εστίασης που έχουν ανοιχτές πόρτες φισούνα. Και μετέπειτα να έρθει και η λειτουργία των μπαρ τα οποία σχεδόν ένα χρόνο είναι κλειστά», ανέφερε στο TyposThes ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης.

 

244 λουκέτα το 2020 – Από Μάιο θα δούμε νέα λουκέτα

Όπως τόνισε η κατάσταση στον κλάδο εξακολουθεί να είναι κρίσιμη. Συγκεκριμένα μάς είπε πως «στο 2020 με τα επίσημα στοιχεία 244 καταστήματα εστίασης έκλεισαν στη Θεσσαλονίκη». Παράλληλα αρκετοί βρίσκονται προ των πυλών του οριστικού λουκέτου. «Μια μεγάλη μερίδα επαγγελματιών έχει λάβει έως και την Επιστρεπτέα 4 που τους δεσμεύει να μην κλείσουν και να μην απολύσουν προσωπικό πριν τα τέλη Απριλίου. Έτσι έχουμε επιχειρηματίες που δεν μπορούν να παραδώσουν το ΑΦΜ τους γιατί ζουν με τα χρήματα από το ΕΣΠΑ. Όμως από τον Μάιο και μετά θα δούμε νέο κύμα με λουκέτα», δήλωσε ο κ. Επιτροπίδης.

Ερωτηθείς για τα καταστήματα που επέλεξαν να κάνουν ντελίβερι είπε πως μόνο το 20% προχώρησε σε αυτό τον τρόπο εργασίας και από αυτό μόνο το 10% μπορεί να επιβιώσει.

Τέλος σημείωσε πως στις 31 Μαρτίου 2021 είναι προγραμματισμένο να παραδώσουν τα κλειδιά της εστίασης στο Μέγαρο Μαξίμου από κινητοποίησή τους που είχε προηγηθεί. Στο διαδικαστικό κομμάτι το θέμα της μεταφοράς θα καθοριστεί ανάλογα με τα μέτρα που θα ισχύουν τότε.