Μέχρι στιγμής καθαρίστηκαν περίπου 7.500 στρέμματα δάσους από ξερά χόρτα, κλαδιά και δέντρα – Συγκεντρώθηκαν 7.000 τόνοι από μπάζα, ογκώδη και σκουπίδια

Ολοκληρώνεται στις 29 Αυγούστου η επιχείρηση καθαρισμού του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη από τα υπολείμματα δέντρων προσβεβλημένων από το φλοιοφάγο έντομο, που εγκυμονούν κινδύνους για πρόκληση πυρκαγιάς. Μέχρι στιγμής καθαρίστηκαν περίπου 7.500 στρέμματα δάσους από ξερά χόρτα, κλαδιά και δέντρα, ενώ συγκεντρώθηκαν 7.000 τόνοι από μπάζα, ογκώδη και σκουπίδια.

«Το Σάββατο θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που ξεκίνησαν εδώ και καιρό, ενώ μαζεύονται όλα τα υπολείμματα και από τις χαράδρες, σε συνεννόηση και υπό την καθοδήγηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ό,τι κλαδί υπήρχε σε σημείο που εγκυμονούσε κινδύνους, μαζεύτηκε» είπε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, που επιθεώρησε σήμερα τις εργασίες στο περιαστικό δάσος.

Η κ. Πατουλίδου αναφέρθηκε και στη φωτιά που ξέσπασε στα μέσα Ιουλίου στο δάσος του Σέιχ Σου, λέγοντας: «ήμασταν προετοιμασμένοι, ήμασταν σε επιφυλακή, ήταν σύμμαχος και ο καιρός και τα καταφέραμε. Μακάρι να μην ξαναζήσουμε αυτές τις φωτιές, γιατί η Ελλάδα είναι μια σπιθαμή στο χάρτη και θα πρέπει ο ένας να στηρίζει τον άλλον».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, πρόσθεσε πως «το δάσος 30.000 στρεμμάτων περπατήθηκε σπιθαμή προς σπιθαμή για να καθαριστούν όλα του τα σημεία από το φλοιοφάγο έντομο, από ξερά χόρτα, κλαδιά και πεσμένα δέντρα. Ήταν μια πολύ καλή δουλειά στο Σέιχ Σου, αποσοβήθηκαν πολλοί κίνδυνοι. Το δάσος πρέπει να παραδοθεί καθαρό στους Θεσσαλονικείς».

Οι εργασίες ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο μήνες και στην επιχείρηση συμμετείχαν περισσότεροι από 60 εργαζόμενοι, οι οποίοι με τη βοήθεια μηχανημάτων έργου και φορτηγών συνέλεξαν, θρυμμάτισαν και απομάκρυναν τα ξερά δέντρα που είχαν υλοτομηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ