Η Θεσσαλονίκη αποκτά Μητροπολιτικό Πάρκο, καθώς το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά μετατρέπεται σε χώρο πρασίνου με ήπια δόμηση.
Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, μετά την έγκριση του Σχεδίου με Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καθορίζονται οι όροι χρήσης και δόμησης.

Πρόκειται για ένα αστικό έργο που αναμένεται να μεταμορφώσει την περιοχή γύρω από το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη.

Ήδη, τις επόμενες ημέρες δημοπρατείται η ανάπλαση του κτιρίου Α, ενώ οι εργασίες για την ανάπλαση του χώρου θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι ολοκληρώθηκε πρόσφατα ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη νέα πλατεία Αριστοτέλους. Η πρόταση που επιλέχθηκε, έχει «δωμάτια» με φοίνικες, νερό και μανόλιες και πλατεία η οποία θυμίζει «καθρέφτη».

«Η δυτική Θεσσαλονίκη πάει μπροστά και πιο ψηλά» αναφέρει ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την περιοχή του πρώην στρατοπέδου «Παύλος Μελάς».

Και προσθέτει: «Εγκρίθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την περιοχή του πρώην στρατοπέδου “Παύλος Μελάς”. Η δυτική Θεσσαλονίκη πάει μπροστά και πιο ψηλά. Αποκτά το μητροπολιτικό πάρκο που δικαιούται».

Το νέο Μητροπολιτικό Πάρκο στη Θεσσαλονίκη – Τι αλλάζει στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά
Όπως προβλέπεται στο σχέδιο ανάπλασης για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στη Θεσσαλονίκη, στον χώρο που βρίσκεται σήμερα το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά»:

Το 90% από την έκταση των 350 στρεμμάτων θα καλύπτεται από πράσινο,
το ποσοστό δόμησης δεν θα ξεπερνά το 7%, ενώ
τα κτίρια δεν θα είναι ψηλότερα από τα υφιστάμενα.

Νίκος Ταγαράς για το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά: «Πόλος έλξης επισκεπτών αλλά και τοπόσημο ιστορικής μνήμης»

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε: «Με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο εγκρίνει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τη χωρική οργάνωση στο πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά, όχι μόνον η Σταυρούπολη αλλά και όλη η Θεσσαλονίκη συνολικά θα μπορέσουν να αποκτήσουν ένα Μητροπολιτικό Πάρκο με ελεύθερους χώρους πρασίνου και ήπιες χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης και αναψυχής που θα αναβαθμίσουν σημαντικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών αλλά και τοπόσημο ιστορικής μνήμης».

Και συμπλήρωσε: «Η περιοχή αυτή, πέριξ του ιστορικού πρώην στρατοπέδου, έχει ανάγκη να αποκτήσει ένα τέτοιο μεγάλο σημείο αναφοράς  και εμείς στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ακριβώς γι΄αυτό μεριμνούμε. Και για τη Θεσσαλονίκη και για όλη τη χώρα».

Γιώργος Αμυράς για νέο Μητροπολιτικό Πάρκο στη Θεσσαλονίκη: «Ένα εμβληματικό έργο»

Από τη μεριά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, τόνισε σε δήλωσή του: «Ένα εμβληματικό έργο της Βόρειας Ελλάδας και προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης. Οι Θεσσαλονικείς θα μπορούν πολύ σύντομα να χαρούν το Μητροπολιτικό Πάρκο “Παύλος Μελάς” με σύγχρονους χώρους περιπάτου, άθλησης και αναψυχής».