Έτοιμοι να επιστρέψουν στις δουλειές τους οι εκπρόσωποι του κλάδου που περιμένουν το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους

Της Λεμονιάς Βασβάνη

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Έτοιμοι να επιστρέψουν στις δουλειές τους είναι οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης, μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους. «Βλέπουμε φως στο τούνελ» δήλωσε στο TyposThes ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εστιατόρων-Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης. «Υπολογίζουμε πως στις 19/4 μπορεί να γίνει το άνοιγμα της εστίασης. Θα το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες όπου δεν θα χρειάζεται να γίνεται χρήση air condition ούτε και ανεμιστήρων».

Σύμφωνα με πληροφορίες αρχική πρόθεση είναι να λειτουργήσουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι, ωστόσο υπάρχει διαλλακτικότητα από πλευράς υπουργείου Ανάπτυξης ώστε να γίνει κάτι ανάλογο με πέρυσι, να χρησιμοποιηθούν δηλαδή και ημι- υπαίθριοι χώροι. «Θέλουμε να λειτουργήσουν όχι μόνο καταστήματα με τραπεζάκια έξω αλλά και καταστήματα που έχουν μεγάλες τζαμαρίες και παράθυρα τα οποία θα τα έχουν ανοιχτά. Έτσι δεν θα υπάρξει μια εστίαση δύο ταχυτήτων: αυτή που έχει το προνόμιο να διαθέτει εξωτερικό χώρο και αυτή που έχει είτε περιορισμένο εξωτερικό χώρο ή και καθόλου δυνατότητα να βάλει έξω τραπεζάκια», σχολίασε ο κ. Επιτροπίδης στο TyposThes.

 

 

Αρκετοί δεν έλαβαν ενίσχυση από τις Επιστρεπτέες

 

Πάντως η κατάσταση στον κλάδο είναι σοβαρή και κρίσιμη με δεδομένο πως τα καταστήματα έχουν μείνει για αρκετοί καιρό κλειστά. Παράλληλα αρκετά από αυτά κόπηκαν από το μέτρο ενίσχυσης της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής». Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εστιατόρων-Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης: «σε έρευνα που έγινε στη Θεσσαλονίκη προκύπτει πως το 18% των επαγγελματιών της εστίασης δεν πήρε καμία από τις 6 Επιστρεπτέες. Την “Επιστρεπτέα 5” δεν έλαβε το 23%, την “Επιστρεπτέα 6” το 17%, ενώ το 42% δεν έλαβε ούτε την “5” ούτε την “6”. Γι’ αυτό και το 50% της εστίασης πήρε την απόφαση να λειτουργήσει μόνο την 25η Μαρτίου για να πουλήσει μπακαλιάρο».

Κληθείς να σχολιάσει τις εικόνες συνωστισμού κατά τις τελευταίες ημέρες έξω από μπαρ για take away κοκτέιλ ο κ. Επιτροπίδης έκανε έκκληση «να ανοίξει η εστίαση ώστε να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Δεν ευθύνεται ο επιχειρηματίας που ο κόσμος συγκεντρώνεται έξω ή δίπλα από το κατάστημά του. Δεν βρίσκονται μέσα στα καφέ – μπαρ οι πελάτες. Εκεί είναι ο χώρος αρμοδιότητας του ιδιοκτήτη. Σκεφτείτε πως ανάλογη εικόνα με συνωστισμό υπάρχει στη Θεσσαλονίκη πχ και στις Ομπρέλες ή στα πάρκα. Όμως τον επιχειρηματία τον κυνηγούν γιατί είναι ο εύκολος στόχος».

 

Μέτρα στήριξης για την επόμενη μέρα

Μπορεί η θέληση για την επαναλειτουργία να υπάρχει, όμως αναγκαία είναι και τα μέτρα στήριξης από πλευράς της πολιτείας προς τους επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο κ Επιτροπίδης ζητούν:

-κεφάλαιο κίνησης

-κούρεμα οφειλών

-επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών 100%

-επιδότηση ενοικίου και μετά το πέρας της πανδημίας, μέχρι τα τέλη του 2022 με 40%

-απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη ως τον Δεκέμβρη του 2021

-να συζητηθούν οι όροι και προϋποθέσεις επαναλειτουργίας με συζήτηση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθά με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη με ανάλογο τρόπο όπως είχε γίνει και πέρυσι

-επιδότηση για αγορά αποστειρωτών αέρα (σημ. για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα γίνει συζήτηση για έγκριση δαπανών από την ΕΕ).

Σε κάθε περίπτωση πολύτιμο «όπλο» θα είναι και ο εμβολιασμός των εργαζομένων του κλάδου, όπως και τα self tests. «Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε εστίαση και τουρισμό για τους εμβολιασμούς, όπως και στους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Επιτροπίδης.