Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα το απόγευμα στις 19:30, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Τη σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το πρωί της Παρασκευής το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Η Αθήνα εκτιμά ότι η επαφή με την Τουρκία είναι απαραίτητη, καθώς η ευρύτερη περιοχή και κυρίως οι δύο χώρες ενδέχεται να επηρεαστούν από νέες προσφυγικές ροές που θα προκύψουν από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και, άρα βρίσκονται αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα συνεχίσει να δείχνει την ίδια αποτελεσματικότητα στη φύλαξη τόσο των χερσαίων όσο και των θαλάσσιων συνόρων, όπως κάνει μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς για τις κινήσεις της Ελλάδας στο θέμα αυτό είχε απαντήσει ότι «η κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει τις δράσεις της με την ΕΕ από την οποία έχουμε ζητήσει μια ενιαία στάση και αντιμετώπιση της κατάστασης, καθώς και της ενδεχόμενης ανθρωπιστικής κρίσης που θα προκύψει».

«Έχουμε ζητήσει να καταστεί απολύτως ξεκάθαρο προς τις τρίτες χώρες και προς την Τουρκία ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία εργαλειοποίηση της συγκεκριμένης κατάστασης», είχε πει ο κ. Οικονόμου.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η κυβέρνηση προχωρά σε στοχευμένες κινήσεις και σε επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς σήμερα θα βρίσκονται στον Έβρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Οι ελληνικές Αρχές έχουν ήδη αρχίσει να εκπονούν σχέδιο αντιμετώπισης τυχόν νέας προσφυγικής κρίσης, με «πυξίδα» την εκτίμηση ότι θα μετακινηθούν προς διάφορες χώρες περίπου 500.000 πρόσφυγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενισχυθούν οι δυνάμεις σε Έβρο και ανατολικό Αιγαίο, με τις Αρχές να εκτιμούν ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο τουλάχιστον ενός μήνα έως ότου αρχίσει η κρίση αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Οι ελληνικές Αρχές θα επιδιώξουν να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα για την περίπτωση επανάληψης του «ανοίγματος των συνόρων» που είχε επιχειρήσει η Τουρκία το Μάρτιο του 2020, φαινόμενο που αρκετοί είχαν χαρακτηρίσει ως «υβριδικό πόλεμο».