Του Γιώργου Λαζαρίδη

Δυο χρόνια συμπλήρωσε στο τιμόνι του δήμου ο Γιώργος Τσαμασλής και οι συνεργάτες του. Άλλα δυο χρόνια χαμένα για τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Αναμφισβήτητα υπάρχει μια βελτίωση στην καθαριότητα, απόρροια των πολλών χρημάτων που διαθέτει πλέον ο δήμος. Κι αυτή ακόμη η βελτιωμένη εικόνα θολώνει από σωρεία ελλείψεων, όπως είναι τα παρατημένα ογκώδη σε περιοχές του δήμου ή η βρώμα που αναδύουν οι κάδοι, παρόλο ότι υποτίθεται πως πλένονται.

Μια απλή ανάγνωση να κάνει κάποιος στα θέματα που αναρτώνται στη διαύγεια θα καταλάβει πολλά. Οι τίτλοι που θα βρει αφορούν: Τακτικές απολαβές προσωπικού, λογιστικές τακτοποιήσεις, αμοιβές – αντιμισθίες – έξοδα κίνησης αιρετών, αναθέσεις κι αμοιβές δικηγόρων και τέλος, κάποιες απευθείας αναθέσεις.

Μα καλά, μέρος της γραφειοκρατικής διαδικασίας δεν είναι όλα αυτά; Θα πει κάποιος. Είναι, αλλά στον δήμο μας αποτελούν το κύριο έργο. Μη σας πω και το μοναδικό.

Η παράταξή μου δεν συμμετέχει στην οικονομική επιτροπή, ούτε σε κείνη της ποιότητας ζωής. Ως εκ τούτου απαιτείται αυξημένη προσπάθεια, ακόμη και να πληροφορηθείς για κάποιο έργο. Αλλά ποιο έργο;

Τα πάντα ακίνητα. Παραδείγματος χάριν το παρατημένο πολιτιστικό κέντρο, αφημένο στην τύχη του, περιμένει ακόμη να παραληφθεί και να προχωρήσει η εφαρμογή των μελετών. Αν όμως δεν έφτασαν δυο χρόνια για τα διαδικαστικά, μπορεί εύκολα να σκεφτεί κάποιος τι γίνεται παραπέρα.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αυτή τη στιγμή, δυο χρόνια μετά την ανάληψη της διοίκησης από τον κ. Τσαμασλή, δεν έχει ξεκινήσει ούτε ένα έργο. Από αυτά τα έτοιμα, δηλαδή. Παντού ο λόγος για προβλήματα και ποτέ για λύσεις.

Ανάπλαση Θερμαϊκού, ανάπλαση παραλιακού μετώπου στην Αγία Τριάδα, Δρόμος σχολείου της φύσης και ανάπλαση εισόδου Επανομής. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, κινούνται κάποια χαρτιά.

Φτιάχνουμε καμιά αυλή σχολείου και στρώνουμε κάποιο δάπεδο σε παιδική χαρά και πανηγυρίζουμε γεμίζοντας το facebοok φωτογραφίες. Για κατασκευή όμως κάποιου δρόμου ή έστω για ανακατασκευή κανένας λόγος. Μετά από κείνα τα έργα οδοποιίας που βρήκαν σε εξέλιξη στην αρχή της θητείας τους, ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

Ακόμη και το σχολείο που είχαν την τύχη να τελειώσει στα χέρια τους, το 5ο δημοτικό Περαίας, είναι περίπου βέβαιο ότι δεν θα λειτουργήσει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, συνεχίζοντας να πληρώνουμε ενοίκια.

Μια διοίκηση όμως δεν την κρίνεις μόνο από αυτά που κάνει, αλλά κι από αυτά που δεν κάνει. Κι εδώ αυτά είναι ατελείωτα!