Στη δημοσιότητα φέρνει τμήμα των πρακτικών η εφημερίδα Δημοκρατία

Έγγραφα δημοσιεύει η εφημερίδα “Δημοκρατία”, τα οποία είναι όπως αναφέρει αποσπάσματα από “Πρακτικά της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων από τις συνεδριάσεις στις 12 Μαρτίου, στις 19 Μαρτίου και 26 Μαρτίου 2021. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο πρακτικό της 176ης συνεδρίασης της 19ης Μαρτίου αναφέρεται ότι “ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε στα μέλη της Επιτροπής ότι κρίνεται απαραίτητη η αναπροσαρμογή των εφαρμοσμένων μέτρων, ώστε να υπάρξει εκτόνωση των πολιτών και να επαναλειτουργήσουν δραστηριότητες που έχουν τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα, η οποία εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη. Στο εξής οι όποιες δράσεις πρέπει να στοχεύουν στους εξής δύο πυλώνες: στον πρώτο πυλώνα οι κύριες δράσεις είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ με κλίνες και προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα και η αύξηση του testing, εστιάζοντας κυρίως στις περιοχές όπου διαπιστώνεται έξαρση και μεγαλύτερη διασπορά. Στον δεύτερο πυλώνα είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί κατά το δυνατόν ο υπαίθριος δημόσιος χώρος και να δοθεί μεγαλύτερη χρονική διάρκεια για την εν λόγω αξιοποίηση κυρίως με δράσεις που δεν επηρεάζουν σημαντικά τη μετάδοση της νόσου”. Όπως τονίζει η “Κυριακάτικη Δημοκρατία”, βάσει των πρακτικών, σε αυτή τη συνεδρίαση ελήφθη η απόφαση για επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης νυχιών, η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων, η επαναλειτουργία των δημοσίων πάρκων κ.α. Στο πρακτικό της συγκεκριμένης συνεδρίασης φαίνεται ότι υπήρχαν διαφωνίες από ορισμένους Λοιμωξιολόγους σε επιμέρους μέτρα.

Σε άλλο πρακτικό της Επιτροπής, αυτό της 180ής συνεδρίασης, που έγινε στις 26 Μαρτίου τονίζεται στην εφημερίδα ότι ” αναφορικά με τον μαζικό αντιγονικό έλεγχο για τα ατομικά τεστ, ο κ. Σκέρτσος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για την επικείμενη διάταξη στη Βουλή η οποία θα έχει ως υποχρεωτικό τον ατομικό αντιγονικό έλεγχο (self testing), καθώς αυτό κρίνεται επιβεβλημένο προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι τομείς της οικονομίας και η εκπαίδευση”.

Στις 12 Μαρτίου 2021 ο Βασίλης Κικίλιας απευθύνει, σύμφωνα με το πρακτικό “εξαιρετικά επείγουσα πρόσκληση και συγκαλεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη της επιτροπής. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ενημερώνει, όπως φαίνεται από τα πρακτικά, για την επιδημιολογική εικόνα και τονίζει ότι η τάση των δεικτών της πανδημίας είναι αυξητική και δεν διαφαίνεται τάση σταθεροποίησης. Ο Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, Α. Πετραλιάς μιλάει για το λιανεμπόριο και για τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Αναφορικά με το λιανεμπόριο η Επιτροπή δέχτηκε την ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου με την εφαρμογή αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων κι εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν”.

«Τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα “Δημοκρατία”, επιβεβαιώνουν αυτό που τόσο καιρό φαντάζεται όλος ο κόσμος», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωση του.

«Η κυβέρνηση λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας και εκ των υστέρων ζητά την επικύρωσή τους από τους επιστήμονες, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τα επιδημιολογικά δεδομένα», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Τους ανακοίνωσε την απόφασή της για την προμήθεια self test, τους ανακοίνωσε ποια μέτρα θα εφαρμοστούν και απλά, κάθε φορά, πιέζει για να περάσει το δικό της», προσθέτει.

Σημειώνει πως όμως «επιβεβαιώνει και κάτι άλλο: ότι την αποκλειστική ευθύνη για το εξάμηνο αποτυχημένο λοκντάουν την έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με τις επιλογές του». Κατόπιν αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τονίζει ότι περιμένει να δώσει σήμερα ο πρωθυπουργός «όλα τα πρακτικά συνεδριάσεων της επιτροπής που κρύβει εδώ και έναν χρόνο».

«Η διαρροή μέρους των πρακτικών της επιτροπής των ειδικών επιβεβαιώνει ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με αμιγώς επιστημονικά δεδομένα, αλλά με βάση το πολιτικό πλαίσιο, που διαμορφώνει και επιβάλλει η κυβέρνηση. Και είναι αυτό ακριβώς το πλαίσιο που έχει οδηγήσει στην εργαλειοποίηση της επιστήμης, στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και στα γνωστά τραγικά αποτελέσματα» επισημαίνει από τη μεριά του το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τη διαχείριση της πανδημίας και τη δημοσίευση πρακτικών της επιτροπής».

«Τελικά η κυβέρνηση δεν ακούει τους ειδικούς, όπως μας έλεγε, αλλά υπαγορεύει στους ειδικούς. Τους μόνους που ακούει είναι τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα «πρωτόκολλά» τους» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις, το  ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι: «Η διαρροή μέρους των πρακτικών της Επιτροπής Ειδικών και όσα αυτά αποκαλύπτουν για την εργαλειοποίηση της επιτροπής από την κυβέρνηση, ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της κυβερνητικής αξιοπιστίας». Η Ιστορία, προσθέτει το ΜέΡΑ 25 «θα καταγράψει τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σαν ένα μακάβριο σήριαλ ανευθυνότητας, αδιαφάνειας, διαφθοράς και απάθειας. Οι “συμπολίτες” που επικοινωνιακά επικαλείτο στα (λησμονημένα πια) διαγγέλματα ο πρωθυπουργός, δεν άξιζαν κάτι τέτοιο». Αξίζουν, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «διαφάνεια, καταλογισμό, επάρκεια, και ανιδιοτέλεια όταν αντιμετωπίζουμε τόσο υπεράνθρωπες προκλήσεις».

Ελληνική Λύση: Το σύνολο των καταστροφικών αποφάσεων βαρύνει την κυβέρνηση

Σε ανακοίνωσή της για το δημοσίευμα η Ελληνική Λύση υποστηρίζει τα εξής: “η εφημερίδα “Δημοκρατία” σήμερα αποκαλύπτει τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων, τα οποία η κυβέρνηση επέμενε να μην τα παρουσιάζει στην Βουλή παρά την απαίτηση της Ελληνικής Λύσης, που επισταμένα και θεσμικά το είχε απαιτήσει. Σύμφωνα με το περιεχόμενό τους, προκύπτει ότι το σύνολο των καταστροφικών αποφάσεων βαρύνει την κυβέρνηση, που χρησιμοποίησε την επιτροπή τον λοιμωξιολόγων ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα εγκληματικά της λάθη, χωρίς φυσικά αυτό να αποτελεί συγχωροχάρτι για τους επιστήμονες που όφειλαν να αντιδράσουν εάν διαφωνούσαν. Η Ελληνική Λύση θα απαιτήσει την δημοσιοποίηση του συνόλου των πρακτικών, ώστε ο ελληνικός λαός να μάθει ολόκληρη την αλήθεια”.