Σοβαρές και άκρως ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο της διάβρωσης σε δημοφιλείς παραλίες του δήμου Θερμαϊκού, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπως αυτές της Αγίας Τριάδας και των Νέων Επιβατών, όπου η θάλασσα έχει, πλέον, καλύψει αρκετά μέτρα των ακτών.

Οι πληγές της διάβρωσης στην περιοχή είναι εμφανείς ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Οι επιπτώσεις είναι ο περιορισμός της παραλίας σε μόλις λίγα μέτρα, αλλά και οι μεγάλες καταστροφές, όπως το πρόσφατο σπάσιμο του πλατύσκαλου στη σκάλα της Αγίας Τριάδας, μετά από αλλεπάλληλα χτυπήματα των κυμάτων της θάλασσας. Όλα αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

«Θυμάμαι την παραλία από μικρό παιδί. Ήταν επιπλέον 15 μέτρα από τη θέση που στεκόμαστε τώρα. Παρατηρούμε ότι χάθηκαν χιλιάδες κυβικά μέτρα άμμου και η παραλία καλύφθηκε από τη θάλασσα. Η άμμος μεταφέρθηκε σε αλλά σημεία και η εικόνα έχει αλλάξει αρκετά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ηρακλής Μακρής, πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αγίας Τριάδας.

«Τα κύρια αίτια της διάβρωσης είναι οι λιμενικές εγκαταστάσεις που είχαν γίνει παλαιότερα χωρίς τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες, καθώς και άλλες παρεμβάσεις, όπως οι ράμπες, οι σκάλες και οι προβλήτες», υποστηρίζει ο κ. Μακρής συνεχίζοντας.

Σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων κατά μήκος της παράκτιας ζώνης, από τους Νέους Επιβάτες μέχρι και την Αγία Τριάδα, οι επιχειρηματίες ανησυχούν έντονα. «Τα τελευταία χρόνια χάνουμε την άμμο και δεν μπορούμε να βάλουμε τις ξαπλώστρες μας να δουλέψουμε. Η μικρότερη παραλία έχει επιπτώσεις στη δουλειά μας», εξηγεί, από την πλευρά του, επιχειρηματίας της περιοχής. Σε σημεία δε της παραλίας των Ν. Επιβατών η άμμος έχει εξαφανιστεί σχεδόν ολοκληρωτικά, με συνέπεια α τοποθετούνται ξύλινες εξέδρες για την υποδοχή επισκεπτών και την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Στην ίδια περιοχή η θάλασσα διεισδύει στον πεζόδρομο και τον καταστρέφει, θέτοντας σε κίνδυνο το εμβληματικότερο έργο και σημείο αναφοράς του Θερμαϊκού. Από τη μια η ολιγωρία των υπευθύνων κι από την άλλη το πολυεπίπεδο σύστημα κατανομής αρμοδιοτήτων και η δυσκολία παροχής των αναγκαίων εγκρίσεων για παρεμβάσεις καθιστούν μη αντιμετωπίσιμο το φαινόμενο.

Τα σημάδια της διάβρωσης είναι ορατά και στα άδεια κτήρια του ΠΙΚΠΑ, όπου το φαινόμενο έχει προχωρήσει αρκετά μέτρα και η φουρτουνιασμένη θάλασσα κτυπά λυσσαλέα τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις του.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θερμαϊκού Γιώργο Τσαμασλή, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει το ΕΣΠΑ και να ενταχθεί σχετική μελέτη ώστε να γίνει η χρηματοδότησή της. «Έχουμε τις αδειοδοτήσεις και θα ακολουθήσει η δημοπράτηση του σημαντικού αυτού έργου για την αντιμετώπιση του έντονου φαινομένου της διάβρωσης», δήλωσε ο κ. Τσαμασλής.