Με αφορμή την δημόσια τοποθέτηση του Γιώργου Μαυρομάτη , ενεργού πολίτη του Δήμου Θερμαϊκού , θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στη διοίκηση ,να παρέμβει και να βρει τρόπους για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος , το οποίο τον τελευταίο καιρό έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και απειλεί την περιουσία αλλά και τις ζωές ανθρώπων.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την τοποθέτηση του κ. Γιώργου Μαυρομάτη

 

Το θέμα της Διάβρωσης των Ακτών τα τελευταία χρόνια απασχολεί έντονα τον Δήμο Θερμαικού.

Οι αιτίες της διάβρωσης χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.
 
Την διάβρωση που προκαλείται από Φυσικά αίτια δηλαδή, τοπικά θαλάσσια ρεύματα και έντονο κυματισμό και την διάβρωση που οφείλεται στις ανθρώπινες παρεμβάσεις στην αλλαγή της μορφολογίας του αιγιαλού.
 
Οι Μελετητές Υδραυλικών έργων, όπως προβλήτες, κυματοθραύστες, μαρίνες και άλλων έργων που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη επέμβαση στον Αιγιαλό, λένε ότι και μία πέτρα να πετάξεις στη Θάλασσα, κάτι θα γίνει.
 
Στην αρχή της παραλιακής γραμμής του Δήμου Θερμαικού κατασκευάσθηκε το Φαραωνικό ως προς το μέγεθος έργο της επέκτασης του διαδρόμου προσγείωσης προς την θάλασσα, σε μήκος 1,000 μέτρων περίπου. Η κατασκευή αυτή άλλαξε άρδην την ροή των ρευμάτων που μέχρι τότε είχαν δημιουργήσει και σταθεροποιήσει την γραμμή του αιγιαλού της περιοχής. Από την αρχή του Έργου άρχισαν να δημιουργούνται προβλήματα διάβρωσης στην ακτή που γίναν πολύ εντονότερα στο τέλος του Έργου.
 
Ας δεχθούμε ότι η κατασκευή του διαδρόμου ήταν αναγκαία και τέλος πάντων έγινε. Υπάρχει λύση την αντιμετώπιση της Διάβρωσης της ακτής? Υπάρχει είναι η απάντηση.
Στην Νότια Κύπρο υπάρχει πιο έντονο το πρόβλημα και οφείλεται σε φυσικά αίτια, στην ύπαρξη δηλαδή ρευμάτων και κυματισμού που εντείνουν το πρόβλημα.
 
Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από το αεροπλάνο και βλέπουμε ένα τμήμα αυτής της παραλίας Στο αριστερό της τμήμα βλέπουμε τα αποτελέσματα της διάβρωσης και στο δεξί βλέπουμε την Λύση.
Διακοπτόμενες Λιθορριπές με χαμηλό έξαλλο τμήμα, παράλληλα με την ακτή έτσι ώστε να δημιουργούνται πίσω από αυτές λεκάνες ηρεμίας έτσι ώστε να εναποτίθεται άμμος κατά την διάρκεια των θαλασσοταραχών. Φαίνεται καθαρά η δημιουργία πανέμορφων κολπίσκων από άμμο που θα αποτελούν πόλο έλξης για τους λουόμενους.
 
Αυτό συνέβη στους Νέους Επιβάτες με την Δημιουργία του Λιμενικού καταφυγίου. Εκεί η λύση έγινε πρόβλημα, γιατί το έξαλλο τμήμα είναι πολύ πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας μα αποτέλεσμα η προσάμμωση να είναι έντονη και να προσχώνει το λιμάνι.
 
Η άλλη λύση είναι κάθετες Λιθορριπές κατάντι του Βαρδάρη που θα έχει το ίδιο και ίσως πιό ενδιαφέρον αισθητικό αποτέλεσμα.
 
Πεδίον δόξης Λαμπρόν για την Δημοτική Αρχή να ζητήσει πόρους για την επίλυση του προβλήματος που ταλαιπωρεί την ακτή μας που απειλείται μα καταστροφή.