Επανέρχεται στο ΔΣ την Τετάρτη το θέμα καθορισμού των δημοτικών τελών για το 2021, μετά την ακύρωση της σχετικής απόφασης λόγω ασάφειας και μη επαρκούς αιτιολόγησης των στοιχείων που περιλάμβανε. Διαβάστε προσεκτικά την τοποθέτησή μου στο δημοτικό συμβούλιο όταν συζητήθηκε το θέμα για πρώτη φορά.

«Δεν θα κάνω καμιά ανάλυση για τα νούμερα. Πραγματικά τα έχουμε πει είναι χιλιοειπωμένα. Δύο παρατηρήσεις θα κάνω. Οι αριθμοί βέβαια έχουν την μαγεία τους και εδώ ο καθένας παρουσίασε τους δικούς του. Η αλήθεια είναι ότι πραγματικά τα στοιχεία που δίνονται από την υπηρεσία, όχι σήμερα αλλά διαχρονικά ποτέ δεν ήταν ακριβή και πάντα ήταν μαγειρεμένα, ούτως ώστε να στήριζαν την πρόταση της διοίκησης. Αυτό το λέω με κάθε συναίσθηση ευθύνης που έχω.

Θα ξεκινήσω από τον κύριο Κούτουκα, ο οποίος εκφράζει την πρόταση της διοίκησης και θεωρεί περίπου ως τερατούργημα την πρόταση την δική μας, των υπόλοιπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης . Αν παρακολουθήσω λοιπόν την λογική του, ο φίλος ο Κώστας προτείνει μια μείωση 12% και υπολογίζει και περίπου στο 5% το ευεργέτημα για τους πολίτες που προκύπτουν από τις ευάλωτες ομάδες. Αν τα αθροίσουμε αυτά κάνουν ένα 17%.

Πόσο λοιπόν εξωφρενική μπορεί να είναι η πρόταση της αντιπολίτευσης όταν στην ουσία πάνω σε αυτά προσθέτει άλλες 300.000 ευρώ; Άρα δεν είναι αυτό το πρόβλημα ούτε του τόπου , ούτε του δήμου , ούτε των οικονομικών.

Από την άλλη έχουμε τα νούμερα που ακούσαμε από τον κύριο Μαυρομάτη , ο οποίος πραγματικά είχε την ευκαιρία να τα διορθώσει. Αυτό το 24% το οποίο το έχουμε εδώ και μια δεκαετία και τελικά έκανε 3 συν 6 και το συν 6 πραγματικά περνάει στα χέρια της διοίκησης. Αυτό είναι μια αλήθεια όσο και αν θέλουμε να τα δούμε αλλιώς τα πράγματα. Εμείς λοιπόν ταυτιστήκαμε με την πρόταση της αντιπολίτευσης , όχι για τα νούμερα, πιο πολύ θα έρθω κοντά στην κυρία Μώραλη αυτή τη στιγμή όσο και αν φαίνεται περίεργο. Είναι τόσο πολλά τα προβλήματα που έχουν σήμερα νοικοκυριά που 300.000 πάνω η κάτω στο ταμείο του δήμου δεν σημαίνει πραγματικά τίποτε.

Και μάλιστα αν θέλετε μπορώ να κάνω και μια πρόβλεψη εδώ, όσο ρίσκο και αν περιέχει. Αυτές οι 300 η 400 χιλιάδες που θα μπορούσαν να μας έφερναν όλους κοντά σε μία πρόταση, θα τα πάρει η διοίκηση του δήμου από το κράτος. Είναι περίπου βέβαιο, άρα λοιπόν η ταύτιση μας σήμερα δεν έχει να κάνει τόσο με τα νούμερα ή με τα ποσοστά. Ούτε τα ποσοστά τα οποία υποσχέθηκε στο παρελθόν ο δήμαρχος για τους δικούς του λόγους, αλλά είναι αδιάφορο και αυτό. Είναι μία πράξη αλληλεγγύης προς τους δημότες από το δημοτικό τους συμβούλιο γιατί τελικά αυτούς εκφράζουμε και για αυτό συνταχθήκαμε στο ποσοστό αυτό και θα στηρίξουμε σήμερα. Ευχαριστώ δεν θα σας κουράσω άλλο».

Στη νέα ψηφοφορία λοιπόν της Τετάρτης, μπορούμε να επανορθώσουμε στηρίζοντας έμπρακτα και όχι λεκτικά τους συνδημότες μας, αποδεικνύοντας ότι πιστεύουμε όσα δηλώνουμε δημόσια και δεν τα ξεχνάμε όταν φτάνει η ώρα να ψηφίσουμε.