Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια, όπου μαίνονται για έβδομη ημέρα τα πύρινα μέτωπα. Η ευρύτερη περιοχή έχει καλυφθεί από τη φωτιά και τον καπνό, ενώ κάτοικοι, εθελοντές αλλά και πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να σταματήσουν την ορμή της φωτιάς.

 

Ραγδαία επιδείνωση παρατηρήθηκε μετά τις 14:00 στο πύρινο μέτωπο που μαίνεται ανάμεσα στα χωριά της Αβγαριάς και της Γαλατσώνας.

Οι πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να σβήσουν τη φωτιά που καίει στη χαράδρα, καθώς εκφράζονται φόβοι πως εάν ξεφύγει το μέτωπο θα κινδυνέψει άμεσα το χωριό.

Σημειώνεται πως οι πυκνοί καπνοί δυσκολεύουν τη ρίψη νερού σε ευαίσθητα σημεία από τα εναέρια μέσα, καθώς οι καπνοί δεν καλύπτουν μόνο την Βόρεια Εύβοια αλλά έχουν φτάσει μέχρι το Βελούχι της Ευρυτανίας, ενώ η κατάσταση από χθες το απόγευμα και μέσα στην πόλη της Λαμίας είναι αποπνικτική.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους Δημάρχους για τις καταστροφές στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, τόνισε ότι η Πολιτεία θα είναι δίπλα στους πληγέντες από την πυρκαγιά, τους διαβεβαίωσε ότι θα ανακοινωθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων καθώς και για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την ανασυγκρότηση της περιοχής.

Το μέτωπο ανάμεσα σε Γούβες και Βασιλικά Ευβοίας

Νωρίτερα, ήταν σε εξέλιξη επιχειρήσεις στον επαρχιακό δρόμο ανάμεσα στις Γούβες και τα Βασιλικά, όπου η φωτιά κατακαίει δασική έκταση.

Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης είναι εξαιρετικά αντίξοες. Παράλληλα, κάτοικοι με λάστιχα και κλαδιά προσπαθούν, εν μέσω αποπνικτικής ατμόσφαιρας, να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

Μάχη για να σωθεί το Αρτεμίσιο

Παράλληλα, τις τελευταίες ώρες, οι προσπάθειες έχουν στραφεί και στο Αρτεμίσιο όπου η κατάσταση είναι δυσκολότερη και το μέτωπο συνεχίζει την ολέθρια πορεία του.

Ο ουρανός «έσβησε» στις Γούβες

Ο ουρανός έχει χαθεί από τις πυκνούς καπνούς και έχει σκεπάσει με ένα αποπνικτικό πέπλο το χωριό Γούβες στη Βόρεια Εύβοια, η οποία παραμένει, για έβδομη συνεχή ημέρα, σε κλοιό φωτιάς.

Οι κάτοικοι αναφέρουν πως την Κυριακή (8/8) το χωριό γλίτωσε από το να καεί ολοσχερώς, χάρη στην άμεση κινητοποίηση όλων των κατοίκων του. «Δεν έχει εμφανιστεί κανένας. Αυτό είναι το ελληνικό Δημόσιο. Έχουμε πάρει τηλέφωνο από τις 7 το πρωί. Εναέρια δύναμη δεν έχει εμφανιστεί καθόλου, καίγεται όλη η περιοχή. Μία σπίθα να πεταχτεί, ψηθήκαμε», λέει αγανακτισμένη κάτοικος της περιοχής στο CNN Greece.

Η κατάσταση στο νότιο πύρινο μέτωπο στη Βόρεια Εύβοια

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, περισσότερο ήρεμη είναι η κατάσταση στο νότιο μέτωπο στην βόρεια Εύβοια.

Εκεί που υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα στον άξονα Φαράκλα – Σπαθάρι – Καλύβια – Τρούπι εκτός από τις ρίψεις που έγιναν από τα αεροσκάφη και ελικόπτερα κυρίως χθες το απόγευμα, όλη νύχτα δούλεψαν, μαζί με τους 200 πυροσβέστες που ήρθαν σε βοήθεια από την Ουκρανία και τη Ρουμανία, δεκάδες έμπειροι κάτοικοι της περιοχής που έχουν σχέση με τη συλλογή του ρετσινιού και την περιποίηση των δασών και όλοι μαζί σταμάτησαν το μέτωπο να μην περάσει τα κρίσιμα σημεία.

«Βοήθησαν τρομακτικά αυτά τα παιδιά που ήρθαν από το εξωτερικό Ρουμανία και Ουκρανία μπήκαν μέσα στη φλεγόμενη περιοχή. Δούλευαν ακατάπαυστα μέχρι να αναχαιτίσουν την φωτιά», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας κ. Αργύρης Λιάσκος.

Θέλω να ευχαριστήσω αυτά τα παιδιά γιατί έδωσαν την ψυχή τους και γιατί δούλευαν ακατάπαυστα δίπλα στις φλόγες μέχρι να φανεί αποτέλεσμα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί θα κυνηγούσαμε ακόμη τις φλόγες από πίσω. Είμαστε υποχρεωμένοι. Μας διδάσκουν πολλά», συμπλήρωσε.

Μπορεί στο Δήμο Λίμνης Μαντουδίου και Αγίας Άννας να μην υπάρχουν νέα μεγάλα μέτωπα, όμως οι αναζωπυρώσεις γίνονται επικίνδυνες και όπως τόνισε ο κ. Λιάσκος «στα περισσότερα χωριά έχουμε αναζωπυρώσεις κάποιες από τις οποίες είναι επικίνδυνες».

Μάλιστα βλέποντας να μεταφέρεται στο Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού ο πιο μεγάλος όγκος των πυροσβεστικών δυνάμεων, έχουν ενεργοποιήσει πλέον τους δικούς τους έμπειρους στη διαχείριση των δασών τους «πριονάδες», που είναι αυτοί που συντηρούν το δάσος, μέσω του οποίου προκύπτει εισόδημα από την συλλογή ρετσινιού.

«Είμαστε τυχεροί που έχουμε και τους “πριονάδες”. Αυτά τα παιδιά με τα πριόνια τους και τους φακούς τους δουλεύουν νύχτα-μέρα και σήμερα μπορώ να πω ότι αν δεν είχαμε και αυτούς πιθανά η φωτιά θα είχε φτάσει στα Ψαχνά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αντιδήμαρχος που ήταν μέσα στις φλόγες από τις πρώτες ώρες υπενθύμισε πως «οι “πριονάδες” έκαναν παρεμβάσεις στις Κεχριές, στο Σπαθάρι, τα Καλύβια και σε άλλα χωριά και έχουμε σήμερα τις μικρότερες απώλειες. Ακόμη και χθες το βράδυ ήταν συγκεντρωμένοι και όταν προέκυψε πληροφορία για κάποια αναζωπύρωση έτρεχαν παρά την κούραση τόσων ημερών». Σε ό,τι αφορά τα μέτωπα της φωτιάς τώρα, τις τελευταίες ώρες εξελίσσεται η μάχη η οποία δίδεται στους Καματριάδες για να συγκρατήσουν το μέτωπο, το οποίο αν ξεφύγει προς τον Ευβοϊκό θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό και τα Ήλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από ισχυρή δύναμη πυροσβεστών που βρίσκεται εκεί, στην όλη προσπάθεια παίρνουν μέρος δεκάδες κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή καθώς γνωρίζουν και το γεωγραφικό ανάγλυφο αλλά και την επικινδυνότητα της περιοχής. Οι ίδιοι έχουν προειδοποιήσει από πολύ νωρίς ότι το τμήμα ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες είναι ένα κρίσιμο τμήμα, από το οποίο δεν πρέπει να περάσει η φωτιά.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Ακόμη μια δραματική νύχτα πέρασαν οι πυροσβέστες, οι εθελοντές αλλά και οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας στους δρόμους, προσπαθώντας με ό,τι μέσο έχουν να αναχαιτίσουν τις φλόγες που κυκλώνουν τα χωριά και κατακαίνε πλέον το νησί για έβδομη μέρα. Τη νύχτα oι αναζωπυρώσεις ήταν δεκάδες και επικίνδυνες. Όλες οι δυνάμεις, με τη βοήθεια και μηχανημάτων, κλήθηκαν να δώσουν λύσεις ακόμα και σε μικρές αναζωπυρώσεις που γίνονταν πύρινα μέτωπα και απειλούσαν χωριά. Περιφερειακά από το Πευκί, λίγα μέτρα από τα σπίτια στο Αρτεμίσιο και το Καστρί, δόθηκαν μάχες όταν οι φλόγες πλησίασαν τα χωριά όχι μία αλλά πολλές φορές μέσα στη νύχταΣτις Γούβες ολονυκτία η μάχη όταν οι φλόγες απειλούσαν να κάψουν το χωριό. Από χθες το μεσημέρι μέχρι σήμερα το πρωί τουλάχιστον τρεις φορές σήμανε συναγερμός στις Γούβες και οι επεμβάσεις μπόρεσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τον πυρήνα του χωριού.