Άμεση απαίτηση η παρέμβαση για ανάσχεση της διάβρωσης των ακτών

Μετρήσεις έγιναν στο πλαίσιο λειτουργίας του Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη και Διαχείριση του κινδύνου Διάβρωσης των Ακτών. Μιας δομής που βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σε συνεργασία με δήμους, δημόσιες υπηρεσίες και φορείς περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Με αφορμή την πραγματοποίηση σύσκεψης των εμπλεκόμενων φορέων μέσω τηλεδιάσκεψης, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας επισήμανε ότι υπήρξε συμφωνία για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να ιδρυθεί ένα δίκτυο όλων των συναρμόδιων οργανισμών και υπηρεσιών σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβρώσεων.

Για το φαινόμενο των διαβρώσεων τόνισε ότι είναι ένα πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Λόγω της κλιματικής αλλαγής και των επί σειρά ετών ανθρώπινων παρεμβάσεων.

«Ειδικότερα, οι παράκτιες περιοχές στην Πιερία, το Θερμαϊκό κόλπο και τη Δυτική Χαλκιδική αντιμετωπίζουν ήδη αυξανόμενα προβλήματα διάβρωσης. Με τις ακτές να οπισθοχωρούν με την έκταση και το ρυθμό να εξαρτώνται από πολλές διαφορετικές παραμέτρους. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να επιφέρει πολύ δυσάρεστες συνέπειες, εάν δεν επέμβουμε εγκαίρως για να τις αποτρέψουμε όσο το δυνατόν συντομότερα» υπογράμμισε.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη και Διαχείριση του κινδύνου Διάβρωσης των Ακτών, που έχει αποκτήσει πλέον ουσιαστική υπόσταση, είναι ο μηχανισμός παρακολούθησης και καταγραφής σε πραγματικό χρόνο των μεταβολών στο σύνολο του παράκτιου μετώπου που εκτείνεται στα όρια της Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών γεωγραφικών συστημάτων, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση δορυφορικών αλλά και επίγειων δεδομένων.

Γνωστοποίησε ότι πρόθεση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι να διατεθεί σε ευρεία χρήση η βάση δεδομένων με στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς.

«Το Παρατηρητήριο έρχεται να υπηρετήσει τις ανάγκες για ευρεία αξιοποίηση της γεωγραφικής βάσης δεδομένων. Μέσω της δημιουργίας διαδικτυακής πλατφόρμας για την ενημέρωση του κοινού. Όπως και την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για τη δημιουργία ψηφιακών χαρτογραφικών προϊόντων και εργαλείων προσομοίωσης του φαινομένου της παράκτιας διάβρωσης. Και φυσικά τον σχεδιασμό των απαραίτητων έργων για τη θωράκιση των ακτών μας», επισήμανε.

Το πρόβλημα είναι οξύ για τον Θερμαϊκό και οι συζητήσεις ατέρμονες. Λάθη του παρελθόντος, τόσο σε έργα όσο και σε κακές αντιδράσεις των τοπικών διοικήσεων ξηλώνουν ολόκληρα τμήματα της ακτής. Οι όποιες απαραίτητες παρεμβάσεις οφείλουν να γίνουν άμεσα και αποτελεσματικά.